De werking van het gehoor uitgelegd


Hoorproblemen

Merkt u dat uw gehoor minder wordt? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het komt dan ook in verschillende vormen voor. Uw Struijk Audicien kan u uitgebreid informeren over gehoorverlies. Hiervoor bent u dan ook altijd van harte welkom in één van onze vestigingen. We zullen u online alvast wat uitleg geven over hoe gehoorverlies kan ontstaan en wat eraan gedaan kan worden.

Oorzaken van slechthorendheid

Gehoorverlies is bij sommige mensen aangeboren of het wordt veroorzaakt door ziektes. Als gehoorverlies ontstaat naarmate u ouder wordt, dan kan er sprake zijn van één van de volgende typen gehoorverlies: geleidingsverlies of perceptief verlies. Het uitwendige oor en middenoor van uw oor noemen we samen het geleidingsdeel. Het binnenoor is het perceptiedeel. Als u last heeft van slechthorendheid, ligt de oorzaak dus of in het geleidingsdeel, of in het perceptiedeel of in allebei.

Geleidingsverlies

De functie die het uitwendige oor en het middenoor hebben, is om geluid door te geven. Wanneer er sprake is van geleidingsverlies, dan is er bijvoorbeeld een scheurtje ontstaan in het trommelvlies of de gehoorgang is verstopt. Ook door een middenoorontsteking kan er gehoorverlies ontstaan. Gelukkig zijn deze gehoorverliezen meestal tijdelijk en kunnen ze uit zichzelf genezen. Blijkt het probleem in de gehoorbeenketen te zitten, dan is dit echter niet het geval.

Perceptief verlies

Zoals eerder gezegd is het binnenoor het perceptiedeel van het oor. Merkt u dat geluiden vervormd klinken? Wordt het geluid zachter of doffer? Kunt u opeens slechter tegen harde geluiden? Het kan zijn dat het slakkenhuis of de gehoorzenuw niet meer goed werkt. Dit is een percepties verlies en dit ontstaat in het binnenoor. Wij vertellen u in één van onze vestigingen graag meer over de verschillende soorten gehoorverlies. Hier staan onze medewerkers klaar om al uw vragen te beantwoorden. Ook kunt u op de pagina Diagnose meer informatie vinden over gehoorverliezen.

Maak direct een afspraak bij Struijk Audiciens

  • Voer uw gegevens in

  • Kies een winkel

  • Hoe kunnen we u bereiken?

  • Heeft u nog vragen?