Mijn gehoor gaat achteruit

Merkt u dat uw gehoor minder wordt? Of heeft u iemand in uw omgeving die minder goed hoort?

Dit kan verschillende oorzaken hebben en het komt dan ook in verschillende vormen voor. Struijk Audiciens kan u uitgebreid informeren over gehoorverlies, slechthorendheid en een verminderd gehoor.

Hoorproblemen den bosch

U bent dan ook altijd van harte welkom in één van onze vestigingen. We zullen u online alvast wat uitleg geven over hoe gehoorverlies kan ontstaan en wat eraan gedaan kan worden.

Maak een afspraak

Neem contact op met Struijk Audiciens of bel ons!

Oorzaken van slechthorendheid en gehoorverlies

Gehoorverlies is bij sommige mensen aangeboren of het wordt veroorzaakt door ziektes. Als gehoorverlies ontstaat naarmate u ouder wordt, dan kan er sprake zijn van één van de volgende typen gehoorverlies: geleidingsverlies of perceptief verlies.

Het uitwendige oor en middenoor van uw oor noemen we samen het geleidingsdeel. Het binnenoor is het perceptiedeel. Als u last heeft van slechthorendheid, ligt de oorzaak dus of in het geleidingsdeel, of in het perceptiedeel of in allebei.

Meest voorkomende gehoorproblemen

Er zijn diverse soorten gehoorproblemen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende gehoorproblemen:

Slecht gehoor bij ouderen

Naarmate men ouder wordt, gaat het gehoor achteruit. Merkt u dat u de televisie minder goed hoort of dat u sommige gesprekken niet meer kunt volgen? Kom dan eens langs bij de Struijk Audiciens en laat u gehoor testen. Wij hebben de meest geavanceerde hoorapparaten en andere hulpmiddelen om u weer vooruit te helpen.

Verschillende factoren die leiden tot ouderdomsslechthorendheid zijn:

 1. Erfelijkheid
 2. Blootstelling aan lawaai
 3. Roken
 4. Drinken van alcohol
 5. Vernauwing van bloedvaten
 6. Hoge bloeddruk
 7. Diabetes
 8. Langdurige stress,
 9. (langdurig) medicijngebruik
 10. Blootstelling aan chemische stoffen
 11. Overgewicht

Gehoorschade

Wanneer de trilharen in uw binnenoor beschadigen, veroorzaakt dat gehoorschade. Deze trilhaartjes kunnen op een natuurlijke manier slijten door ouderdom – ook wel ‘ouderdomsslechthorendheid’ genoemd. Maar de trilharen kunnen ook beschadigen door teveel blootstelling aan harde geluiden. Lees meer over gehoorschade.

Ziekten of andere oorzaken

Er zijn ziektes en andere oorzaken die slechthorendheid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld oorsuizen (tinnitus), ziekte van ménière, otosclerose, brughoektumor, hyperacusis.

Tinnitus - Oorsuizen

Kent u dat: een pieptoon in uw oor? Vaak verdwijnt deze pieptoon na een paar seconden, maar dat is niet bij iedereen het geval. Sommige mensen horen constant in een bepaalde mate gezoem, gerinkel en gefluit in hun oren. Dit wordt Tinnitus genoemd. Een vaste oorzaak voor Tinnitus is er niet, maar het veroorzaakt vaak wel slechthorendheid. Jongeren hebben er tegenwoordig steeds meer last van, doordat zij regelmatig worden blootgesteld aan harde muziek. Ze gaan naar concerten of festivals en de pieptoon verdwijnt niet meer uit hun oren. In het ergste geval gaat deze toon nooit meer weg.

Uw Struijk Audiciens raden dan ook alle jongeren, maar ook ouderen, aan om gehoorbescherming te dragen als ze worden blootgesteld aan harde muziek. Laat u adviseren over de mogelijkheden met gehoorbescherming of lees meer over het behandelen van tinnitus.

Bekijk de Tinnitus behandeling

Gevolgen van hoorproblemen

Door hoorproblemen ervaart u ongemakken en treedt vermoeidheid sneller op. De kans op een social isolement wordt steeds groter. Enkele voorbeelden zijn:

Een gevolg van slechthorendheid is dat u gesprekken steeds niet goed verstaat. Hierdoor moet u vaak "wat zeg je?" vragen. Met een gehoorapparaat zorgen we ervoor dat u de gesprekken weer goed kunt verstaan.

Familie of vrienden met hoorproblemen helpen

Het kan voorkomen dat uw ouder(s), kind, vrienden of bekenden een hoorprobleem hebben, zonder dat zij het doorhebben. Het is belangrijk om in deze situaties hulp te zoeken van een audicien.

Problemen met gehoorapparaat

Heeft u het vermoeden dat uw gehoorapparaat minder presteert of zelfs stuk is? Of dat uw huidige audicien u niet goed helpt? Uw hoorprobleem keert hierdoor terug of is nooit weggeweest. Dat is vervelend!

Gelukkig kunnen problemen opgelost worden. Om u op weg te helpen, vindt u de meest voorkomende problemen & storingen met een gehoorapparaat op onze website!

Problemen met gehoorapparaat

Praktijkvoorbeelden met hoorproblemen

Dagelijks komen er mensen bij ons in de hoorwinkels. Graag zorgen we ervoor dat onze klanten tevreden zijn. Bekijk hier een aantal voorbeelden van onze klanten:

Image

Thea Zwart

De tv en iPad moesten steeds harder, mijn man klaagde erover
Lees het complete verhaal
Image

Jaap Krul

Een wereld van verschil. Ik weet niet wat ik hoor
Lees het complete verhaal

Hoorproblemen oplossen?

Wordt uw gehoor minder? Struijk Audiciens is er om u te helpen de problemen aan te pakken. Zo kunt u weer zorgeloos genieten van uw dagelijkse bezigheden. U volgt hiervoor het stappenplan samen met uw eigen Struijk audicien.

Direct afspraak maken bij de hoorwinkel?

Wij vertellen u in één van onze vestigingen graag meer over de verschillende soorten gehoorverlies. Hier staan onze medewerkers klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Rudi Struijk