Hoorproblemen

Merkt u dat uw gehoor minder wordt? Dit kan verschillende oorzaken hebben en het komt dan ook in verschillende vormen voor. Uw Struijk Audicien kan u uitgebreid informeren over gehoorverlies. Hiervoor bent u dan ook altijd van harte welkom in één van onze vestigingen. We zullen u online alvast wat uitleg geven over hoe gehoorverlies kan ontstaan en wat eraan gedaan kan worden.

Oorzaken van slechthorendheid

Gehoorverlies is bij sommige mensen aangeboren of het wordt veroorzaakt door ziektes. Als gehoorverlies ontstaat naarmate u ouder wordt, dan kan er sprake zijn van één van de volgende typen gehoorverlies: geleidingsverlies of perceptief verlies. Het uitwendige oor en middenoor van uw oor noemen we samen het geleidingsdeel. Het binnenoor is het perceptiedeel. Als u last heeft van slechthorendheid, ligt de oorzaak dus of in het geleidingsdeel, of in het perceptiedeel of in allebei.

Geleidingsverlies

De functie die het uitwendige oor en het middenoor hebben, is om geluid door te geven. Wanneer er sprake is van geleidingsverlies, dan is er bijvoorbeeld een scheurtje ontstaan in het trommelvlies of de gehoorgang is verstopt. Ook door een middenoorontsteking kan er gehoorverlies ontstaan. Gelukkig zijn deze gehoorverliezen meestal tijdelijk en kunnen ze uit zichzelf genezen. Blijkt het probleem in de gehoorbeenketen te zitten, dan is dit echter niet het geval.

Perceptief verlies

Zoals eerder gezegd is het binnenoor het perceptiedeel van het oor. Merkt u dat geluiden vervormd klinken? Wordt het geluid zachter of doffer? Kunt u opeens slechter tegen harde geluiden? Het kan zijn dat het slakkenhuis of de gehoorzenuw niet meer goed werkt. Dit is een percepties verlies en dit ontstaat in het binnenoor.

Meest voorkomende gehoorproblemen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende gehoorproblemen.

Ongeveer 1 op de 1000 baby’s wordt doof geboren. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld zuurstoftekort tijdens de geboorte, maar het kan ook genetisch bepaald zijn.
Iedereen waarschuwt al van jongs af aan voor een teveel aan lawaai en dat is niet voor niets. Jongeren luisteren naar harde muziekgeluiden en werklui krijgen te maken met lawaaierige machines. Een teveel hiervan kan ervoor zorgen dat u slechthorend wordt. Voorkomen is beter dan genezen, en dus kunt u bij Struijk Audiciens terecht voor gehoorbescherming. Voor iedereen is er de perfecte bescherming.

Dankzij de Erasmus Universiteit weten we nu dat liedjes luisteren met oordopjes het best op maximaal 60% gedaan kan worden, en met een koptelefoon op maximaal 70%.

Naarmate men ouder wordt, gaat het gehoor achteruit. Merkt u dat u de televisie minder goed hoort of dat u sommige gesprekken niet meer kunt volgen? Kom dan eens langs bij de Struijk Audiciens en laat u gehoor testen. Wij hebben de meest geavanceerde hoorapparaten en andere hulpmiddelen om u weer vooruit te helpen.
Als u altijd goed kon horen, maar opeens een stuk minder, dan kunt u te maken hebben met plotselinge slechthorendheid (sudden deafness). Wij zullen u altijd aanraden om hiervoor langs een KNO arts te gaan, omdat die een juiste diagnose kan stellen. Vaak kunt u namelijk uw gehoor (gedeeltelijk) terug krijgen. Zo niet, dan biedt Struijk Audicien u tal van oplossingen.

Ziekten of andere oorzaken
Er zijn ziektes die slechthorendheid kunnen veroorzaken. Lees hier meer over ziekten of andere oorzaken.

Hoorproblemen oplossen?

Wordt uw gehoor minder? Struijk Audiciens is er om u te helpen de problemen aan te pakken. Zo kunt u weer zorgeloos genieten van uw dagelijkse bezigheden. U volgt hiervoor een stappenplan. Lees hier het complete stappenplan

Direct afspraak maken bij de audicien?

Wij vertellen u in één van onze vestigingen graag meer over de verschillende soorten gehoorverlies. Hier staan onze medewerkers klaar om al uw vragen te beantwoorden.

  • Voer uw gegevens in

  • Kies een winkel

  • Hoe kunnen we u bereiken?

  • Heeft u nog vragen?