Slechthorendheid bij baby's
Ongeveer één op de vijf per 1.000 baby's worden geboren met gehoorverlies of verliezen hun gehoor kort na de geboorte.
Er zijn veel verschillende oorzaken van gehoorverlies bij baby's. Het kan aangeboren zijn (aanwezig bij de geboorte) of later in het leven worden verworven. Het kan tijdelijk of permanent zijn. Bij Struijk Audiciens zijn wij gespecialiseerd in het gehoor voor alle leeftijden.

Gehoorproblemen
Oorzaak gehoorverlies bij baby's
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van gehoorverlies bij baby's. Sommige oorzaken, zoals een tijdelijke verstopping van het oorsmeer of een verkoudheid, kunnen slechts tijdelijk gehoorverlies veroorzaken. Andere oorzaken, zoals permanente beschadiging van het binnenoor of blootstelling aan hard geluid, kunnen echter leiden tot permanent gehoorverlies. Schade aan het binnenoor is een van de meest voorkomende oorzaken van blijvend gehoorverlies bij baby's. Dit type beschadiging kan worden veroorzaakt door een infectie, ziekte of verwonding.
Gevolgen gehoorschade
Wanneer een baby gehoorschade heeft opgelopen, zijn de gevolgen niet altijd onmiddellijk merkbaar, maar soms pas enkele jaren later. Gehoorschade kan leiden tot concentratieproblemen, stress, slaapproblemen, een verminderde taalontwikkeling en op lange termijn tinnitus. Een goed gehoor is essentieel voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Goed kunnen horen helpt bij de communicatie en het leren op school.
Als uw baby moeite heeft met horen, is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Er zijn veel manieren om gehoorverlies te behandelen, en hoe eerder u begint, hoe groter de kans dat de negatieve effecten worden beperkt.
Hoe merkt u gehoorverlies?
- Moeite om anderen te verstaan in een lawaaiige omgeving.
- Niet reageren op zachte geluiden.
- Opvallende aandacht voor uw gezicht als u tegen hem of haar praat.