Gehoorschade: wat is het en wat kunt u doen?

Vraag en antwoord over gehoorschade

Wat is gehoorschade?

Wanneer de trilharen in uw binnenoor beschadigen, veroorzaakt dat gehoorschade. Deze trilhaartjes kunnen op een natuurlijke manier slijten door ouderdom - ook wel ‘ouderdomsslechthorendheid’ genoemd. Maar de trilharen kunnen ook beschadigen door teveel blootstelling aan harde geluiden. Door de geluidsdruk raken de haartjes overbelast en gaan ze kapot. Beschadigde trilharen geven geen of de verkeerde informatie door. Hierdoor kunt u slechter horen of heeft u last van een ruis of piep.

Het beschadigen van uw trilhaartjes kan in één keer gebeuren, maar het kan ook een reactie zijn na vaak of langdurige blootstelling aan hard geluid. Geluid kan namelijk schadelijk zijn vanaf 80 decibel (dB).

Gehoorprobleem

Welke soorten gehoorschade zijn er?

Naast ‘ouderdomsslechthorendheid’ bestaat ook ‘lawaaislechthorendheid’. Deze laatste vorm van slechthorendheid ontstaat wanneer u teveel wordt blootgesteld aan hard geluid.

Er zijn verschillende vormen van gehoorschade, zoals tinnitus, hyperacusis, distortie en diplacusis.

Tinnitus
Tinnitus is een vorm van gehoorschade waarbij u geluid waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld infectieziekten, te hoge bloeddruk of een bijwerking van medicijnen. Maar in de meeste gevallen is lawaai de veroorzaker. De geluiden die mensen met tinnitus waarnemen zijn per persoon verschillend. Dit kunnen piep- of fluittonen zijn. Maar ook suizen, brommen of bonken.

Hyperacusis
Ook zijn er mensen die een overgevoeligheid hebben voor dagelijkse, normale geluiden. Denk aan het uitruimen van de vaatwasser of het roeren in een koffiekopje. Voor iemand met hyperacusis kan dat vervelend en pijnlijk zijn.

Distortie
Bij distortie neemt u geluiden vervormd waar in toonhoogte of tijdsduur. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Ook is er een verschil in gevoeligheid tussen uw linker en rechter oor. Hierdoor kunt u moeilijk geluiden onderscheiden in een ruimte met veel achtergrondgeluiden.

Diplacusis
Wanneer er bij is sprake is van diplacusis hoort u één geluid als twee geluiden.

Gehoorschade door vuurwerk
Ondanks de aangescherpte regels, vallen er rond de jaarwisseling veel vuurwerkslachtoffers. Denk aan letsel aan handen en ogen, maar de knallen kunnen ook de oren beschadigen. Door een harde knal kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. Meer hierover lezen? Lees dan het artikel van Rudi Struijk over gehoorschade door vuurwerk.

Stapeleffect
De gehoorschades die u in uw leven oploopt zullen in de loop der tijd opstapelen. Denk aan schade door de dagelijkse geluiden in samenwerking met - vaak nog onbekend onder veel mensen - schade door drinken, roken, medicijngebruik en het luisteren naar harde muziek. Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op uw gehoor.

Bij hoeveel decibel heb je gehoorschade?

Vanaf 80 decibel (dB) kan geluid schadelijk zijn. Bij 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden voor u zijn, hangt af hoe lang en hoe vaak u naar geluiden tussen de 80 en 120 decibel luistert. Hoe harder het geluid, hoe korter u het geluid ‘veilig’ kunt horen. Een geluid van 80 decibel kunt u bijvoorbeeld acht uur per dag horen. Terwijl een geluid van 103 decibel uw gehoor binnen vijf minuten kan beschadigen.

Normen
Er zijn verschillende normen die een veilig geluidsniveau bepalen. De vrijetijdsnorm is vrij soepel en houdt 88 decibel aan. Terwijl de Arbonorm gebaseerd is op veertig jaar werken en houdt daarom de norm van 80 decibel aan.

Kun je gehoorschade genezen of herstellen?

Haarcellen geven geluid door aan de gehoorzenuw. Iedere haarcel geeft een eigen unieke toonhoogte door. Vervolgens geeft de gehoorzenuw het geluid door aan de hersenen.
Bij gehoorschade zijn haarcellen kapot gegaan. Hoe meer haarcellen er kapot zijn, hoe groter de gehoorschade is en hoe minder goed u kunt horen. Ook zult u minder goed in staat zijn om geluiden van elkaar te onderscheiden.

Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte.
De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen. Beschadigd is beschadigd.

Wat zijn de symptomen van gehoorschade?

Door hard geluid kunt u al tijdelijk gehoorverlies ervaren. U kunt ook voor een tijd last hebben van een piep of ruis in uw oor. Wanneer u te vaak of te lang met harde geluiden in aanraking komt, kunnen deze symptomen blijvend zijn. Ook kan er een overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden ontstaan.

Tijdelijke gehoorschade

Een gezellige avond naar een concert of de plaatselijke kroeg? Dat betekent niet meteen gehoorschade. Toch zijn er situaties waarbij mensen na één avondje al gehoorschade oplopen en een constante piep horen, ook wel bekend als oorsuizen of tinnitus.

Piep na evenement
Wanneer u na een evenement een piep of ruis ervaart, is de kans groot dat u minder goed hoort. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat uw oor permanent schade heeft. Vaak is dit namelijk tijdelijk. Wel heeft uw oor een hersteltijd nodig omdat het geluidsniveau te hard was. Gebeurt dit vaker? Dan is de kans groot dat uw oor wel permanente gehoorschade oploopt.

Gehoorbescherming
Om gehoorschade te voorkomen, raden wij u aan om goede gehoorbescherming te dragen. Er zijn veel momenten waarbij u gehoorschade kunt oplopen, zoals tijdens het werk, in uw vrije tijd of andere activiteiten. Ook op jonge leeftijd kan er gehoorschade aangericht worden. Veel jongeren luisteren naar te harde muziek, gaan naar concerten en evenementen. Ook wanneer u een muziekinstrument bespeelt, motor rijdt, een bepaalde sport uitoefent, veel reist met het vliegtuig of een beroep uitoefent in een omgeving vol geluid.

Standaard oordopjes
Bent u op zoek naar universele gehoorbeschermers? Dan raden wij Noizezz oordoppen aan. Dit zijn kwalitatief goede oordoppen en hebben een CE-markering.

Oordoppen op maat
Bij Struijk Audiciens hebben we, naast enkele universele gehoorbeschermers, ook op maat gemaakte gehoorbeschermers. Deze oordoppen worden speciaal voor uw oren gemaakt.

Gehoorschade bij jongeren

Veel jongeren luisteren muziek via hun smartphone. Via oortelefoontjes of koptelefoon komt het geluid het oor binnen. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een volumebegrenzer. Maar dat is niet altijd voldoende om gehoorbeschadiging te voorkomen: sommige oortelefoontjes sluiten het oor goed af en zitten erg dicht bij het trommelvlies.
Ook het vaak naar harde muziek luisteren en een concert of uitgaansgelegenheid bezoeken maakt de kans op gehoorschade groot. Ook een slechte levensstijl, zoals drinken en roken, kan leiden tot gehoorschade.

Arbeidsongeschiktheid
Een piep in het oor na het stappen? Dat is het teken dat de oren zijn belast. Maar let op: gehoorschade hoeft niet altijd samen te gaan met een piep of suis.
Er komen per jaar steeds 20.000 jongeren bij met gehoorschade. Vaak is deze vorm van schade onomkeerbaar en kan in de toekomst zelfs invloed hebben op arbeidsongeschiktheid.

Risico gehoorschade
Hoe groot het risico is dat u gehoorschade oploopt hangt van verschillende factoren af, namelijk het aantal decibel, de hoeveelheid tijd dat u ernaar luistert en hoe vaak u ernaar luistert.
Wanneer er wordt gesproken over decibellen (dB) dan moet u rekening houden dan elke opstapeling van 3 dB een verdubbeling is van het geluid. Het scheelt daarom of u naar 101 of 104 dB luistert. Het geluid is dan namelijk tweemaal zo hard.

Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?

Er zijn twee soorten gehoorschade: gehooroverlast en gehoorverlies. Bij gehooroverlast nemen uw hersenen te veel geluid waar. Vormen van gehooroverlast zijn bijvoorbeeld tinnitus of hyperacusis. Terwijl u juist bij gehoorverlies minder geluid kunt waarnemen.

Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.

Persoonlijk advies bij gehoorbescherming?

Oefent u een bepaald beroep uit of komt u op een andere manier in aanmerking voor gehoorbescherming? Bekijk het assortiment gehoorbescherming van Struijk Audiciens. Laat u persoonlijk adviseren door de experts van Struijk Audiciens.