Anatomie van het oor

Het gehoor bestaat uit diverse onderdelen die samenwerken.

Uitwending oor

Het uitwendig oor is het deel van het oor dat zichtbaar is. Hieronder vallen de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies.

uitwendig-oor

De oorschelp, gehoorgang en trommelvlies onderdelen van het uitwendig oor

De oorschelp zorgt ervoor dat geluid naar het begin van de gehoorgang wordt geleid.
De gehoorgang is ongeveer 2,5 cm lang en heeft een diameter van +/- 7 mm. Hier wordt oorsmeer afgescheiden en op het eerste deel staan haartjes, die het teveel aan oorsmeer naar buiten werken.

Het trommelvlies is een doorzichtig, grijs vlies. Het beweegt mee met geluidstrillingen. Gaan we het trommelvlies voorbij, dan komen we uit in het middenoor.

Midden oor

Geluidstrillingen die op het trommelvlies aankomen, hebben een bijzonder effect. Ze zorgen er namelijk voor dat de hamer in beweging gaat en op het aambeeld slaat. De trilling van het aambeeld wordt via de stijgbeugel aan het ovale venster doorgegeven. De hamer, het aambeeld en de stijgbeugel worden ook wel gehoorbeentjes genoemd.

middenoor

Het middenoor met de gehoorbeentjes

Deze gehoorbeentjes hangen in een holte. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat deze holte wordt ontlucht en hij loopt van het middenoor tot de keelholte. Dit is al één van de processen waar problemen kunnen ontstaan in uw oor. Als de ontluchting niet goed werkt, kan er een drukverschil ontstaan. Het trommelvlies beweegt dan minder soepel en u kunt minder goed horen. Gaan we voorbij het middenoor verder door naar binnen, dan komen we in het binnenoor.

Binnen oor

Het binnenoor noemen we ook wel het slakkenhuis. Het slakkenhuis is een buis van ongeveer drie en een halve centimeter. Deze buis is opgedeeld in drie kamers die gevuld zijn met vloeistof. Trillingen die hier worden opgevangen, worden via de zenuwbaan naar de hersenen gestuurd door het orgaan van Corti.

binnenoor

Het binnenoor met het slakkenhuis

Het orgaan van Corti bevat haarcellen. De buitenste haarcellen staan in verbinding met een membraan dat de toonhoogte bepaalt van geluid dat wij opvangen. De binnenste haarcellen transporteren deze toonhoogte naar de zenuwen. Regelmatig lawaai, medicijnen of ouderdom kunnen ervoor zorgen dat de haarcellen slijten. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat u minder goed hoort. Geluiden kunnen dan namelijk door elkaar gaan lopen, of geluid komt niet meer aan in de hersenen. We komen nu bij het centraal auditief systeem.

Het centraal auditief systeem

centraal auditief systeemHet centraal auditief systeem is een gedeelte in uw hersenen waar spraakherkenning plaatsvindt. Komt eer in beide oren een signaal binnen, dan kan worden bepaald vanuit welke richting geluid komt. Ook kan hier worden geselecteerd wat u wil horen, als u bijvoorbeeld in een rumoerige omgeving staat.

Het centraal auditief systeem is dus een slim systeem dat heel geavanceerd is in het onderscheiden van geluiden.