Online hoortest
Met de online hoortest van Struijk Audiciens controleert u eenvoudig hoe fit uw gehoor op dit moment is. Deze test is niet zo nauwkeurig als een professionele diagnose in een van onze winkels, maar geeft wel een goede indicatie zonder dat u hiervoor uw huis uit hoeft. Aan het einde van de test kunt u, afhankelijk van de uitslag, contact met ons opnemen voor verdere hulp.
Struijk Audiciens - Online hoortest
Hoortest op locatie
Heeft u toch behoefte aan een professionele hoortest? Dan bent u altijd welkom in een van onze winkels.
Directe oplossing voor uw problemen
Bij slechthorendheid kunnen wij de problemen direct oplossen in onze eigen winkels. Bij een andere uitkomst sturen wij u door, via de huisarts, naar de KNO-arts of het audioloog centrum.
Veelgestelde vragen over een hoortest bij Struijk Audiciens
Hoe werkt een gehoortest?
Bij Struijk Audiciens hebben we geluiddichte cabines op alle vestigingen ingericht. U kunt hier terecht voor een professionele hoortest die door één van onze vakmensen wordt uitgevoerd.
Uw Struijk audicien zal de gehoortest bij u uitvoeren en uw vragen beantwoorden. Tijdens de test krijgt u een speciale hoofdtelefoon op. Op deze manier worden uw oren volledig afgesloten zodat u niet wordt afgeleid door omgevingsgeluiden. U moet alert zijn en reageren wanneer u een geluid hoort, bijvoorbeeld door een knop in te drukken of “ja” te zeggen om aan te geven dat u het geluid hebt gehoord.
Een hoortest bestaat uit twee delen met een toon- en spraakaudiogram. Op deze manier wordt uw gehoorschade niet enkel getest op harde en zachte geluiden, maar ook op de toonhoogte van het geluid.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Uw Struijk audicien zal de gehoortest bij u uitvoeren en uw vragen beantwoorden. Tijdens de test krijgt u een speciale hoofdtelefoon op. Op deze manier worden uw oren volledig afgesloten zodat u niet wordt afgeleid door omgevingsgeluiden.
Lees meerWat kost een gehoortest?
Bij Struijk Audiciens krijgen nieuwe klanten altijd een gratis gehoortest. Dit betekent dat u geen geld hoeft te betalen voor de eerste test om te kijken hoe goed uw gehoor is. We willen u graag helpen uw gehoor te verbeteren.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Alle klanten die voor het eerst bij Struijk Audiciens binnenkomen, krijgen altijd een gratis hoortest.
Lees meerDoet een gehoortest pijn?
Vaak krijgen we van klanten de vraag of een gehoortest pijn doet. Gelukkig is dat niet het geval. Tijdens de test in onze stille cabine draagt u een koptelefoon. Hiermee luistert u naar verschillende tonen op verschillende volumes en frequenties. U kunt gerust zijn, want u zult geen pijn of ongemak ervaren tijdens de gehoortest.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Wat na de hoortest?
Na de hoortest volgt een intakegesprek. Hierbij bespreken we uw wensen en behoeften op het gebied van hoorhulpmiddelen. Samen kijken we welk hoortoestel het best bij u past. De hoortoestellen worden vervolgens direct besteld bij de leverancier.
Zodra de hoortoestellen geleverd zijn, begint de proefperiode van 8 tot 12 weken. Tijdens de proefperiode kunt u wennen aan het gehoorapparaat en controleren we of de instellingen van het hoortoestel nog bij u passen.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Via de hoortest, de KNO-arts of het audioloog centrum komt u terecht bij de intake. Bij de intake worden uw wensen vastgesteld en kijken we welk hoortoestel het best bij u past. De hoortoestellen worden vervolgens direct besteld bij de leverancier.
Lees meerHoe lees je een hoortest?
Hoortest in een grafiek
Een hoortest wordt vaak weergegeven in een grafiek, genaamd een toonaudiogram. Als eerst staan op de horizontale lijn verschillende frequenties in Hertz (Hz), met lage tonen aan de linkerkant en hoge tonen aan de rechterkant. Verder vindt u op de verticale lijn de geluidsintensiteit in decibel (dB). Hoe hoger de intensiteit, hoe harder het geluid klinkt. De verticale lijn begint bovenaan met 0 dB; dat is het zachtste geluid dat een 18-jarige met een normaal gehoor kan waarnemen. Tot slot staat onderaan de verticale as 120 dB; dat is een oorverdovend geluid dat bij de meeste mensen pijn doet.
Hoordrempel
Voor elke frequentie wordt de minimale geluidsintensiteit gemeten waarbij u een toon nog kunt horen, wat uw “hoordrempel” wordt genoemd. De hoogte van de lijn in de audiogram geeft aan hoe goed u geluid kunt waarnemen bij die frequentie. Een hogere lijn betekent dus dat u zachtere geluiden kunt horen.
Toonaudiogram
Tijdens de test draagt u een koptelefoon en hoort u piepjes. Wanneer u een toon hoort, drukt u op een knop of zegt u ‘Ja’. Vervolgens kunnen we met het toonaudiogram uw resultaten vergelijken met die van iemand met normaal gehoor, zowel voor uw linker- als uw rechteroor.
Spraakaudiogram
In het tweede deel van de test hoort u via de koptelefoon een stem die woorden voorleest, en u herhaalt deze woorden. Vervolgens worden de woorden steeds zachter voorgelezen om te meten wat u wel en niet kunt horen. Ook hier worden uw resultaten vergeleken met die van iemand zonder gehoorverlies.
Achterliggende oorzaak
Dankzij de audiogram krijgt uw Struijk Audiciens inzicht in uw gehoorstatus, inclusief het gehoorverlies per frequentie. Hierdoor kunnen we bepalen wat u kunt waarnemen en wat niet. Ook kan het helpen om de achterliggende oorzaak van uw gehoorproblemen, zoals lawaai, ouderdom of aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, te identificeren.
U ontvangt een kopie van uw gehoortestresultaten, die u kunt delen met uw arts of verzekering. Deze gegevens worden ook gebruikt om het juiste advies te geven over hoortoestellen en om deze professioneel af te stellen.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
De hoortest wordt afgenomen met hulp van een audiometer. De resultaten die u hoort, worden op het audiogram genoteerd door de audicien.
Lees meerHoe gaat een gehoortest bij een kind?
Is uw kindje al ouder en twijfelt u aan zijn of haar gehoor? Dat is heel vervelend. Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn.
In de meeste gevallen is slechthorendheid lastig te herkennen bij kinderen. Het onderscheid maken tussen ‘niet willen’ of ‘niet kunnen’ horen is niet eenvoudig. Ook komt slechthorend niet snel aan het licht, omdat een kind snel geneigd is om zich aan te passen om de gehoorvermindering te compenseren.
De gehoortest
Bij een gehoortest voor uw kind zullen we eerst met u in gesprek gaan om een beter begrip te krijgen van het gehoor van uw kind en eventuele zorgen. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kind, voeren we verschillende gehoortesten uit.
Voor kinderen jonger dan 3 jaar wordt VRA gebruikt. Hierbij kunnen zij reageren op geluiden door hun hoofd te draaien naar het geluid. Als ze dat doen, kunnen ze een plaatje of filmpje zien op een televisiescherm. Deze methode helpt begrijpen of het kind goed kan horen.
Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een luisterspel genaamd ‘speelaudiometrie’. Bij dit spel moeten kinderen wachten op een geluidje. Wanneer ze het geluidje horen, moeten zij bijvoorbeeld een blokje in een doos leggen. Er zijn verschillende versies van dit spel beschikbaar.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gehoor van een kind is heel gevoelig. Als er eenmaal gehoorschade is dan is daar niets meer aan te doen. Het is daarom heel belangrijk om het gehoor van uw kind te beschermen.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Is uw kindje al ouder en twijfelt u aan zijn of haar gehoor? Dat is heel vervelend. Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn. Denk aan een verstopping door oorsmeer, verkoudheid, slijm achter óf een scheurtje in het trommelvlies. Ook kan het luisteren naar harde muziek, een hersenvliesontsteking, erfelijke ziekte of ziekte van moeder tijdens de zwangerschap een aanleiding zijn tot gehoorvermindering.
Lees meerHoe gaat een gehoortest bij een baby?
Ook baby’s krijgen al vroeg te maken met een gehoortest. Het is belangrijk om gehoorproblemen snel op te sporen en te behandelen. Een gehoortest bij een baby, ook wel bekend als neonatale gehoorscreening, is een pijnloze procedure die meestal kort na de geboorte wordt uitgevoerd.
Bij deze gehoortest wordt een zacht oordopje in het oor van de baby geplaatst. Het oordopje speelt geluiden af. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Dit duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn.
De uitkomst vertelt ons of de baby goed kan horen. Als de test laat zien dat er misschien een probleem is met het gehoor, zal er meer onderzoek gedaan worden om te begrijpen wat er precies mis is en hoe ernstig het is.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op
Ook baby’s krijgen al vroeg te maken met een gehoortest. In de eerste weken wordt er een gehoortest afgenomen. Waar de test wordt gedaan, hangt af van de regio waar u woont. Het consultatiebureau neemt contact met u op. Is uw baby ouder dan zes weken? Dan wordt er geen gehoortest meer aangeboden.
Lees meerHoe werkt een spraakaudiogram?
Naast tonen is het ook belangrijk dat u woorden goed kunt verstaan. Dat wordt gemeten met een spraakaudiogram tijdens de oorcheck bij Struijk. U hoort in een koptelefoon een stem die woorden voorleest. Die woorden mag u dan zo goed mogelijk herhalen. De stem klinkt steeds zachter, dus op een gegeven moment zult u de stem waarschijnlijk niet meer verstaan.
Spraakaudiogram aflezen
Na de gehoortest krijgt u de resultaten in een spraakaudiogram. Deze spraakaudiogram heeft twee assen. De verticale as staat voor hoeveel procent u van de woorden verstaan heeft. De horizontale as staat voor het geluidsniveau in decibel. Geluid wordt altijd gemeten in decibel.
De rode lijn met rondjes die u op het diagram ziet, staat voor u rechteroor. De blauwe lijn met kruisjes staat voor uw linkeroor. En de grijze lijn staat voor iemand zonder gehoorverlies. Deze persoon hoort 100 procent van de woorden bij 50 decibel; dit is even hard als een normaal gesprek. Wanneer er wordt gefluisterd op 30 decibel, dan verstaat een goed horende nog 70 procent van de woorden. Een spraakaudiogram toont dus wanneer u woorden echt kunt verstaan.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
De verticale as toont het percentage woorden dat u verstaan hebt. De horizontale as staat voor het geluidsniveau in decibel. De grijze lijn is van iemand zonder gehoorverlies. Deze persoon hoort 100 procent van de woorden bij 50 decibel; dit is even hard als een normaal gesprek. Wordt er gefluisterd op 30 decibel, dan verstaat een goed horende nog 70 procent van de woorden.
De rode lijn met rondjes die u ziet, staat voor u rechteroor. De blauwe lijn met kruisjes staat voor uw linkeroor. Een spraakaudiogram toont wanneer u woorden echt kunt verstaan.
Lees meerHoe werkt een toonaudiogram?
Na afloop van de hoortest, krijgt u van uw audicien een papier waar grafieken op staan: het toonaudiogram. Op het toonaudiogram staan de resultaten van uw gehoortest, deze heeft twee assen. Waarbij de verticale as op de grafiek het aantal decibel aangeeft, dit is hoe hard of zacht het geluid klinkt. Op de horizontale as staat het aantal kHz, dit is hoe hoog het geluid klinkt. De rode lijn met rondjes die u op de grafiek ziet, staat voor u rechteroor. De blauwe lijn met kruisjes staat voor uw linkeroor. En de rechte lijn staat voor iemand zonder gehoorverlies, die persoon hoort alle toonhoogtes.
Stel, u ziet op het toonaudiogram een punt op 40 decibel en 1000 kHz. Dan heeft u bij een toonhoogte van 1000 kHz een geluidsverlies van 40 decibel. Dit betekent dat u pas bij een versterking van 40 decibel even goed hoort op die toonhoogte als een goed horend persoon.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Ziet u op het toonaudiogram een punt op 40 decibel en 1000 kHz? Dan heeft u bij een toonhoogte van 1000 kHz een geluidsverlies van 40 decibel. Pas met een versterking van 40 decibel hoort u op die toonhoogte even goed als een goed horende. De persoon zonder gehoorverlies, is de rechte lijn. Die persoon hoort alle toonhoogtes.
Lees meer