Vergoeding gehoorapparaat

Struijk Audiciens heeft als HoorProfs audicien contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. De polissen en premies verschillen per verzekeraar.

HoorProfs audiciens als Struijk Audiciens zijn volledig zelfstandig en dus niet verbonden aan een keten. Door volledige merkonafhankelijkheid kan Struik Audiciens u altijd een objectief advies geven.

Een gehoorapparaat wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering als u recht heeft op vergoeding. U komt in aanmerking voor een vergoeding voor hoortoestellen wanneer u een gehoorverlies heeft van meer dan 35dB.


Hoorprofs

Struijk Audiciens en zorgverzekeraars

In samenwerking met Struijk Audiciens kunt u dus bij alle verzekeraars vergoeding krijgen. Enkele voorbeelden van verzekeraars zijn:

Gehoorapparaat in basisverzekering


75% vergoeding voor aanschaf hoortoestel

Als u recht heeft op een vergoeding krijgt u 75 procent van uw verzekeraar vergoed voor hoortoestellen in de categorie 1 tot en met 5. Hoortoestellen uit deze categorieën zijn goede hoortoestellen, alleen niet de nieuwste. Als u de allernieuwste hoortoestellen wilt, krijgt u hiervoor dus geen vergoeding.

U krijgt de vergoeding bij de eerste aanschaf van de hoortoestellen of om de 5 jaar. Iedere 5 jaar mag u dus nieuwe hoortoestellen aanschaffen met vergoeding.

Eigen bijdrage & eigen risico

Bij de aanschaf van een gehoorapparaat betaalt u dus een eigen bijdrage van 25%. Een hoortoestel valt daarnaast onder het wettelijk eigen risico.

U komt in aanmerking voor een vergoeding voor hoortoestellen wanneer u een gehoorverlies heeft van meer dan 35dB. Om dit te meten is een audiogram nodig. Met een hoortest bij Struijk Audiciens krijgt u dit audiogram. Tijdens de hoortest wordt de ook ‘Amsterdamse Vragenlijst‘ ingevuld. Met deze vragenlijst en het audiogram kunt u de vergoeding ophalen bij de verzekeraar. Struijk Audiciens helpt u hierbij!

Vergoeding uit de aanvullende verzekering

Sommige verzekeraars vergoeden meer vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld de aanschaf van batterijen, hoorhulpmiddelen en andere kosten. Bij uw huidige zorgverzekeraar kunt u dit opvragen.

Meest gestelde vragen over vergoedingen

Welke gehoorapparaten worden vergoed?

Als u recht heeft op een vergoeding krijgt u 75 procent van uw verzekeraar vergoed voor hoortoestellen in de categorie 1 tot en met 5. Hoortoestellen uit deze categorieën zijn goede hoortoestellen, alleen niet de nieuwste. Als u de allernieuwste hoortoestellen wilt, krijgt u hiervoor dus geen vergoeding. U krijgt de vergoeding bij de eerste aanschaf van de hoortoestellen of om de 5 jaar. Iedere 5 jaar mag u dus nieuwe hoortoestellen aanschaffen met vergoeding. Lees meer

Met welke zorgverzekeraars heeft Struijk Audiciens contracten?

Struijk Audiciens heeft een samenwerking met alle verzekeraars. Loopt u eens binnen bij één van de vestigingen van Struijk Audiciens en laat u adviseren door onze vakmensen. Lees meer

Wanneer krijg ik een nieuw hoortoestel van de verzekeraar?

Via de zorgverzekeraar krijgt u na 5 jaar een nieuw hoortoestel vanuit de verzekering. Wanneer uw gehoor achteruit gaat of uw functioneringseisen veranderen bent u van harte welkom bij Struijk Audiciens. Samen met u kijken we naar functionele oplossingen om het gehoor te verbeteren.

Moet ik slechthorend zijn aan twee oren?

Om een vergoeding te krijgen voor een  hoortoestel moet er alleen een minimaal gehoorverlies zijn van 35 decibel. Wanneer u dus gehoorverlies heeft aan één oor komt u al in aanmerking voor vergoeding.

Hoe zit het met het eigen risico?

Het verplichte eigen risico bedraagt  € 385,-. Dit eigen risico wordt besteed voor alle zorgkosten, bijvoorbeeld het kopen van hoortoestellen. Het eigen risico komt  dus bovenop de eigen bijdrage van 25%. De mogelijkheden hierbij zijn dus een hoortoestel met vergoeding van uw zorgverzekeraar of het zelf kopen zodat u keuzevrijheid heeft en mogelijk een beroep kunt doen op een fiscale regeling.

Hoeveel is mijn eigen bijdrage?

Hoortoestellen worden door de zorgverzekeraars voor 75% vergoed bij volwassenen. 25% van de prijs van het hoortoestel dient u dus zelf te betalen. Voor kinderen geldt deze eigen bijdrage van 25% niet en is de vergoeding 100%.

Dit vergoedingssysteem is alleen geldig voor gehoorapparaten uit de categorie die bij u vastgesteld is. Vanuit de aanvullende verzekering is het soms mogelijk om extra vergoedingen te ontvangen.

Zijn gehoorapparaten en andere kosten aftrekbaar van de belasting?

Gehoorapparaten en andere hulpmiddelen zijn in bepaalde gevallen aftrekbaar van de belasting wanneer deze niet vallen onder het verplicht eigen risico of de verplichte eigen bijdrage. Lees meer

Wat is de Amsterdamse Vragenlijst?

Eén van de onderdelen van het stappenplan waarmee Struijk Audiciens werkt  is een vragenlijst. Deze vragenlijst wordt ook wel de Amsterdamse Vragenlijst of AVL genoemd. Met deze vragenlijst kunnen wij de gehoorproblemen in kaart brengen.

Een voorbeeld vraag is:

Hoort u het wanneer iemand van achteren naar u toe komt lopen?

Wanneer krijg ik vergoeding van de verzekeraar?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding bij het kopen van een gehoorapparaat moet u een gehoorverlies hebben van minimaal 35 decibel (dB) aan in ieder geval één oor.

Hoe werkt het vergoedingssysteem voor een hoortoestel?

Sinds 1 januari 2013 is in de zorgverzekeringswet het vergoedingssysteem voor hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen veranderd. In het nieuwe vergoedingssysteem wordt een hoortoestel voorgeschreven volgens het protocol Hoorzorg dat is vastgesteld door Zorgverzekeraars Nederland.

Als u een hoortoestel kiest uit de functiecategorie die voor u is vastgesteld door de audicien, betalen volwassenen een vaste eigen bijdrage van 25% van het bedrag dat door uw verzekeraar is bepaald.

Vanaf welke leeftijd betaal je een eigen bijdrage?

Sinds 1 januari 2016 hoeft er geen eigen bijdrage van 25% meer betaald te worden bij de aanschaf van een hoortoestel. De financiële drempel van de eigen bijdrage bij aanschaf van een hoortoestel voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt daarmee weggenomen.

Stel een vraag over vergoedingen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met uw verzekeraar bij Struijk Audiciens? Bel ons of vul het contactformulier in! Wij reageren zo spoedig mogelijk op uw aanvraag.Rudi Struijk