Mijn vader of moeder heeft een gehoorprobleem

Herken de signalen

Als kind wilt u het beste voor uw vader en moeder. Wanneer uw ouders ouder worden, kunnen ook steeds meer tekenen van ouderdom opspelen zoals slechthorendheid. Wat kunt u als kind doen voor uw slechthorende ouder(s)? En hoe pakt u lastige situaties aan, zoals het ontkennen of maskeren van het hoorprobleem? Slecht kunnen horen is niet alleen vervelend en onhandig, maar ook vaak een teken van het ouder worden. Slechthorendheid is voor uw vader of moeder een eerste stap in het afscheid nemen van de gezonde jaren. Dat kan heel confronterend zijn.

Gehoorprobleem

Ontkennen

Het gebeurt daarom vaak dat iemand, die realiseert dat hij of zij slechthorend is, dit zal ontkennen. Uw vader of moeder kan de schuld bij de buitenwereld neerleggen. Zoals het verwijt dat mensen slecht articuleren en dat er tegenwoordig overal herrie is. Ook gebruiken slechthorenden vaak de reden dat een verandering van een hoortoestel te groot is en dat hij of zij daar niet meer aan kan wennen.

Bijwonen maar niet meebeleven

Als kind van een slechthorende vader of moeder zult u vast bepaalde zaken herkennen. Slechthorenden proberen namelijk vaak hun hoorprobleem te maskeren. Bijvoorbeeld door net te doen of zij het goed hebben verstaan, in te stemmen met dingen die zij niet hebben gehoord, pogingen doen tot liplezen, dominant aan het woord te zijn of mee te lachen terwijl zij de grap niet hebben begrepen. Misschien valt het u op dat uw vader of moeder een verjaardag wel bijwoont, maar niet echt meebeleeft. Dat is vaak de reden dat slechthorenden zich terugtrekken van sociale activiteiten.

Irritatie en miscommunicatie

Misschien heeft u al geprobeerd om met uw ouder(s) te praten over een hooroplossing. Dit kan heel gevoelig liggen. Slechthorendheid is een lastig onderwerp om over te praten en leidt vaak tot boosheid en irritaties. Dat is heel vervelend. Zeker omdat er waarschijnlijk al irritaties zijn door bepaalde miscommunicatie en zaken als het te hoge volume van de televisie.

Compassie

Hoe goed uw bedoelingen ook zijn, uiteindelijk moet uw vader of moeder zelf tot het inzicht komen dat hij of zij slechthorend is en het beter is dat er naar een hooroplossing wordt gezocht. Dat kost tijd en vraagt veel geduld. Onze Struijk audiciens hebben veel ervaring met ouderen en (beginnend) slechthorenden. Zij tonen compassie, stellen de juiste vragen en zorgen ervoor dat uw vader of moeder weer goed kan horen. Dat is niet alleen prettig voor uw ouder(s), maar ook voor uzelf: het probleem raakt namelijk ook de mensen die om de slechthorende heen staan. Bij Struijk Audiciens nemen we niet genoegen met minder. Waarom zou uw vader of moeder dat dan wel moeten doen?

Uw ouders helpen met slechthorendheid?

Wilt u graag het gehoor van uw vader of moeder laten testen? Struijk Audiciens heeft hiervoor stille cabines op alle vestigingen ingericht. U kunt hier met uw vader of moeder terecht voor een professionele hoortest die door één van onze vakmensen wordt uitgevoerd. Alle klanten die voor het eerst bij Struijk Audiciens binnenkomen krijgen altijd een gratis hoortest. Met deze hoortest kunnen wij zien wat er aan de hand is en hoe erg de gehoorproblemen zijn bij uw ouder(s). Bij slechthorendheid kunnen wij de problemen direct oplossen in onze eigen winkels. Bij een andere uitkomt sturen wij uw vader of moeder door, via de huisarts, naar de KNO-arts of het audioloog centrum.

Audicien aan huis
Is uw vader of moeder niet goed in staat om naar één van onze vestigingen te komen? Dat is geen probleem. Uw Struijk audicien komt graag bij uw ouder(s) langs. Maak eenvoudig een afspraak bij één van onze vestigingen. Dit kan telefonisch of door onderstaand formulier in te vullen.