Delen

Help, mijn kind heeft een hoortoestel nodig!

Hooroplossingen voor kinderen

[met 3 handige tips]

Als je kind een hoortoestel nodig heeft, komt er veel op je af. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden, afgestemd op de leeftijd, die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind ook met gehoorverlies onbezorgd kan spelen, leren en ontwikkelen. We vertellen je in dit blog graag meer over de mogelijkheden.


Hoortoestellen voor kinderen

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij heel jonge kinderen komt vaker voor dan je misschien denkt. 1 tot 4 van de 1000 baby’s heeft gehoorverlies. Dit aantal ligt nog veel hoger als kinderen met fluctuerend gehoorverlies (veroorzaakt door oorontstekingen) en eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies worden meegerekend (bron: phonak.nl). Daarnaast zijn er ook kinderen die geboren worden met een goed gehoor, maar later toch gehoorverlies oplopen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van oorontstekingen of lawaaibeschadiging.

Juist voor heel jonge kinderen is goed horen essentieel voor de ontwikkeling. Dat kan soms betekenen dat baby’s en heel jonge kinderen al een hoortoestel nodig hebben. Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen, afgestemd op de mate van het gehoorverlies. Welk toestel is het meest geschikt voor jouw kind? Een vakkundig audicien kan je hierin goed adviseren. Bij Struijk Audiciens vind je hoortoestellen voor kinderen van de merken Phonak, Oticon, ReSound en Bernafon. Al deze merken bieden geavanceerde toestellen die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik door kinderen.

Hoortoestellen voor kinderen: is dat wel een goede combinatie?

We kunnen ons voorstellen dat je je je afvraagt of hoortoestellen wel geschikt zijn voor gebruik door kinderen. Blijven ze wel goed zitten of verliest je kind het hoortoestel tijdens het spelen? Zijn ze kwetsbaar en snel kapot? Hoortoestellen voor kinderen hebben specifieke eigenschappen. Deze toestellen zijn natuurlijk vooral kindvriendelijk en gemakkelijk in gebruik, maar kunnen ook tegen een stootje. Jouw kind kan er gewoon mee spelen, klimmen en klauteren.

Hoortoestellen in alle kleuren van de regenboog (of juist niet)

Als jouw kind blij is met zijn/haar hoorapparaat, is de kans natuurlijk groter dat hij/zij het wil dragen. Alle merken bieden kinder hoortoestellen in diverse kleuren aan. En hoe leuk is het als je de kleuren van jouw hoortoestel zelf mag samenstellen, zoals bijvoorbeeld met het unieke mix&match systeem van Phonak? Of misschien heeft jouw kind juist liever een wat neutraler, minder opvallend exemplaar; dat kan dat natuurlijk ook. 

Bluetooth verbinding met accessoires

Veel moderne hoortoestellen kunnen via bluetooth worden verbonden met accessoires die het gehoor van jouw kind verder ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een microfoon(bijvoorbeeld voor de leerkracht, die ervoor zorgt dat het kind de stem van de leerkracht extra duidelijk hoort in het geroezemoes in de klas). Daarnaast kunnen veel hoortoestellen worden aangesloten op een smartphone of andere mobiele devices, die ervoor zorgen dat de hoortoestellen fungeren als draadloze hoofdtelefoons (d.m.v. streaming).

Hoortoestellen in combinatie met een cochleair implantaat

Kinderen die ernstig slechthorend of doof geboren zijn, krijgen vaak al op hele jonge leeftijd een cochleair implantaat. Ook oudere kinderen of kinderen waarbij het gehoor erg verslechterd is, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Het horen met een cochleair implantaat is wezenlijk anders dan ‘gewoon’ horen. Voor kinderen die een cochleair implantaat hebben of krijgen, bestaan er speciale gehoorapparaten die de hen voorbereiden en ondersteunen in dat proces.

Met de juiste oplossingen hoort jouw kind beter

Tegenwoordig zijn er mogelijkheden te over op het gebied van hooroplossingen, die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind zo min mogelijk beperkt wordt door gehoorproblemen. Het vinden van de juiste hooroplossing is echt maatwerk. Vertrouw het gehoor van jouw kind daarom toe aan een vakkundig audicien.

Benieuwd naar ervaringen van onze klanten? Lees dan het klantverhaal van Celeste.