Slechthorendheid bij kinderen

Slechthorendheid bij kinderen komt vaker voor dan u denkt. In totaal hebben 32 miljoen kinderen wereldwijd hebben een vorm van gehoorverlies. Bij Struijk Audiciens zijn wij gespecialiseerd in gehoorhulpmiddelen voor kinderen.

Image

Gehoorproblemen

Oorzaak gehoorverlies bij kinderen

Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn. Denk aan een verstopping door oorsmeer, verkoudheid, slijm óf een scheurtje in het trommelvlies. Ook kan het luisteren naar harde muziek, een hersenvliesontsteking, erfelijke ziekte of ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap een aanleiding zijn tot gehoorvermindering.

Gevolgen gehoorschade

Wanner een kind gehoorschade heeft opgelopen, zullen de gevolgen ervan niet altijd meteen merkbaar zijn, maar soms pas enkele jaren later. Gehoorschade kan dan leiden tot concentratieproblemen, stress, slaapproblemen, een verminderde taalontwikkeling en op langere termijn tinnitus of oorsuizen. Een goed gehoor is essentieel voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Goed kunnen horen helpt bij de communicatie en bij het leren op school.

Hoe merkt u gehoorverlies?

Kinderen zullen zich er zelf niet altijd bewust van zijn. Het onderscheid maken tussen ‘niet willen’ of ‘niet kunnen’ horen is niet eenvoudig. Ook komt slechthorendheid niet snel aan het licht, omdat een kind snel geneigd is om zich aan te passen om de gehoorvermindering te compenseren.
Wel kun je gehoorverlies bij kinderen opmerken door het kind:
  • Moeite om anderen te verstaan in een lawaaiige omgeving.
  • Niet reageren op zachte geluiden.
  • Zich moeilijk kan concentreren.
  • Het (steeds) harder zetten van televisie en muziek.
  • Last van hoofdpijn en moeheid.
  • Opvallende aandacht voor uw gezicht als u tegen hem of haar praat.

Gehoortest afnemen bij kinderen

Is uw kind al ouder en twijfelt u aan zijn of haar gehoor? Dat is heel vervelend. Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn. Om het zeker te weten kunt u een gehoortest laten doen. Onder de 16 jaar is het verstandig dat u direct een audiologisch centrum raadpleegt voor een gehoortest. Komt er na de gehoortest uit dat uw kind een hoortoestellen nodig heeft dan bieden wij een groot aanbod aan aan hoortoestellen voor kinderen.

Hoormiddelen voor kinderen

Struijk Audiciens bied verschillende hoormiddelen voor kinderen. Zo heeft Struijk verschillende hoortoestellen, van verschillende merken. Ook zijn er verschillende extra hulpmiddelen, zoals voor op school. Zo zijn er speciale microfoons die je kan koppelen aan een gehoorapparaat. Dit wordt veel gebruikt op school in de klas, hier door word het makkelijker om voor kinderen gesprekken te volgen.
De merken Phonak, ReSound GN, Oticon en Bernafon hebben verschillende hoortoestellen. Sommige hoortoestellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kunnen de kinderen een kleur kiezen dat ze mooi vinden of wat bij hun past, en dit zorgt er voor dat kinderen meer zelf vertrouwen krijgen over het dragen van een hoortoestel.

TV/digitaal geluid horen

Tv kunnen kijken of een video op het schoolbord kunnen horen is natuurlijk gewenst, maar als uw kind gehoorverlies heeft, of een hoortoestel draagt, lukt dit niet altijd.

Met een TV-hoorsystemen kunt uw kind weer tv kijken of gebruiken maken van de computer of stereo.

Bekijk de TV oplossingen

Gehoorapparaat kinderen

Verschillende merken in ons assortiment bieden gehoorapparaten voor kinderen. Deze gehoorapparaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kunnen kinderen een kleur kiezen die bij hun past en die ze mooi vinden. Hierdoor krijgen ze het zelfvertrouwen om hun hoortoestellen met plezier te dragen.
Bekijk de gehoorapparaten

De deurbel weer goed horen

Ieder kind wilt kunnen horen wat andere kinderen ook horen, zo ook de deurbel, telefoon of andere geluiden in huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te verhelpen. Zo zijn er verschillende versterkers, lichtsystemen of trilsystemen die het probleem oplossen.
Bekijk de deurbellen

Op tijd gewekt door de wekker

Een wekker geeft aan dat tijd is om op te staan. Logisch. Maar in plaats van een geluidssignaal, wordt uw kind gewekt door trillingen of lichtflitsen. Uw zoon of dochter hoort de wekker dus weer. Op deze manier is verslapen verleden tijd. Er is geen reden meer om met het verkeerde been uit bed te stappen!
Bekijk de wekkers

Solo-apparatuur voor op school

Omgevingsgeluiden kunnen een stoorzender zijn, vooral in een drukke klas waar uw kind de mogelijkheid moet krijgen om de meester of juf te kunnen volgen. Met soloapparatuur wordt de afstand tussen spreker/luisteraar verkleind. De achtergrondgeluiden worden gedempt en de spraak versterkt. 
Bekijk de mogelijkheden

Groepsgesprekken volgen

Uw kind wilt naast een één-op-één gesprek ook groepsgesprekken kunnen volgen, met klasgenoten. Struijk biedt hiervoor verschillende microfoons aan, die het geluid direct versterken. Zo kunt uw kind ook in groepen het gesprek duidelijk volgen en 'normaal' deelnemen aan de groep.
Bekijk de mogelijkheden

Stel hier uw vraag over gehoorverlies bij kinderen