Delen

Met je baby naar de audicien


Het verhaal van Robbert en Evi

Celeste is een baby van 8 maanden oud met een mild gehoorverlies. Zij draagt sinds ze 5 maanden oud is hoorapparaatjes (Phonak Sky) via Struijk Audiciens. We praten met Robbert en Evi, haar ouders, over het gehoorverlies van Celeste en hun ervaring bij het audiologisch centrum en Struijk Audiciens.


Baby met hoortoestel


Vaststellen van het gehoorverlies

Het gehoorverlies werd al in de eerste weken na de geboorte van Celeste geconstateerd. Bij de neonatale gehoorscreening in de kraamweek (die werd thuis afgenomen door het consultatiebureau), kwam er een onvoldoende resultaat. Ook bij de tweede en derde pogingen bleef twijfel bestaan en vervolgens is Celeste doorgestuurd naar een audiologisch centrum van Kentalis. Omdat Celeste nog zo jong is en het gehoorverlies mild, hebben ouders niets aan haar gemerkt. Ze leek goed te reageren op geluiden uit haar omgeving.

Toen Celeste ongeveer 3,5 week oud was, werd bij Kentalis een uitgebreide gehoortest gedaan (een z.g. BERA-onderzoek waarbij met elektroden/plakkers gemeten wordt of aangeboden geluiden via de gehoorzenuw de hersenen bereiken). Daaruit bleek dat er sprake is van een gehoorverlies van ongeveer 40 dB aan allebei de oren.

Op zoek naar een geschikte audicien

Robbert en Evi gingen op zoek naar een audicien die ervaring had met baby’s met gehoorverlies. Vanuit Kentalis werd Struijk Audiciens aangeraden. Evi: ‘Mijn vader heeft een behoorlijk gehoorverlies en was al bekend bij Struijk. Hem werd destijds door anderen aangeraden: als je echt met een specialistische vraag zit, dan moet je naar Struijk gaan.’ Robbert vult aan: ‘Heel veel audiciens hebben geen ervaring met baby’s. Ik heb een rondje gebeld, naar zo’n 5-6 verschillende zaken, en ik had bij Struijk het gevoel dat ik daar meteen de beste antwoorden kreeg op mijn vragen. De keuze was voor ons meteen duidelijk.’ Ook het feit dat ze bij Struijk Audiciens al dezelfde week terecht konden, in plaats van pas na een paar weken, was voor de ouders erg belangrijk, juist vanwege de ontwikkeling en groei die bij baby’s zo hard gaat.

Evi vertelt dat Celeste soms al binnen 6 of 7 weken uit haar oorstukjes groeit. ‘Als ze dan steeds 4 weken op een afspraak moet wachten, dan heeft ze daar niets aan. Bij Struijk houden ze daar heel erg rekening mee, we kunnen altijd meteen terecht en worden als het nodig is ergens tussendoor gepland. Ze denken ook echt met ons mee, dat is heel prettig.’

Gebruik van de hoortoestellen

Celeste houdt de hoortoestellen in het algemeen goed in, zeker als ze gewoon bezig is, maar als ze moe is of zich verveelt, trekt ze ze soms uit, vertelt Robbert. De ouders hebben clips aangeschaft, waarmee de hoorapparaatjes vastzitten aan de kleding van Celeste. Zo raken ze niet gemakkelijk kwijt. Dit is vooral voor op de kinderopvang een heel handig hulpmiddel.

Evi benadrukt dat een goede audicien ontzettend belangrijk is. ‘Het audiologisch centrum doet de onderzoeken en begeleiding, maar uiteindelijk zijn de gehoorapparaatjes voor haar van cruciaal belang. Je zit, vanwege de verzekering, 5 jaar lang aan een audicien vast, dus dan is het heel belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt.’ Ook heeft zij veel aan het volgen van andere ouders van slechthorende kinderen op social media, waar ze handige tips opdoet en herkenning vindt.