Telefoon en apps voor slechthorenden en doven

De kans is groot dat u er een exemplaar van in bezit heeft: de smartphone. De mogelijkheden van de smartphone zijn eindeloos. Wist u bijvoorbeeld al dat er handige apps beschikbaar zijn voor mensen die slecht kunnen horen?

Door de ontwikkeling van technologieën en apps wordt de mobiele telefoon een steeds bruikbaarder middel voor slechthorenden en doven. Nieuwe gehoorapparaten hebben bijvoorbeeld een verbinding met de smartphone als standaardoptie. Ook zijn er diverse apps voor slechthorenden. In dit artikel willen we aantal apps en functies bespreken voor de iPhone en Android toestellen.

Google komt met app voor slechthorenden en doven

Internetbedrijf Google komt met twee nieuwe apps voor slechthorenden en doven: Live Transcribe en Sound Amplifier.

Live Transcribe

De app Live Transcribe - deze moet nog worden uitgebracht -  is in staat om spraak direct om te zetten in tekst. De app is volgens Google in staat om 70 talen en dialecten accuraat om te zetten van spraak naar tekst. Het maakt daarvoor gebruik van Google’s spraakherkenningstechnologie.

Image

De spraak wordt via de microfoon van de smartphone opgevangen en vervolgens in tekst omgezet. Ook worden leestekens gebruikt zoals komma’s en punten. De tekst verschijnt op de telefoon in een groot formaat lettertype waardoor deze makkelijk is af te lezen.

Omgevingsgeluiden, zoals geroezemoes of lawaai, en ook een slechte akoestiek kunnen natuurlijk de spraakherkenning negatief beïnvloeden. Live Transcribe kan daarom ook samenwerken met een externe microfoon.

Zo’n externe microfoon is bijvoorbeeld handig om tijdens presentaties bij de spreker te plaatsen. Omdat de app tegelijkertijd een vertaalhulp is die gesprekken uit een buitenlandse taal omzet in de eigen taal, kan de toehoorder ook een presentatie in een vreemde taal volgen.

Live Transcribe heeft bij gebruik wel een internetverbinding nodig. De app komt als beta versie beperkt beschikbaar in de Play Store.

Sound Amplifier

De andere app Sound Amplifier maakt het mogelijk om spraak en andere geluiden beter te horen. De functionaliteit is nu nog zeer beperkt en is alleen geschikt voor beginnende slechthorenden.
Eigenlijk werkt Sound Amplifier als (een zeer simpel) hoortoestel. Het kan spraak en geluiden versterken en heeft ook de mogelijkheid lawaai te onderdrukken.

Helaas zijn de instelmogelijkheden zeer beperkt en kan daarmee op dit moment zelfs het meest simpele hoortoestel niet evenaren. De app kan dienen als een steuntje in de rug voor beginnende slechthorenden.De app is beschikbaar voor telefoons met Android 9. Bij het uitkomen werkt de app alleen met bedrade hoofdtelefoons.

Waarschijnlijk is de vertraging bij het oversturen naar de draadloze oordoppen momenteel nog te lang, waardoor spraak met een echo gehoord wordt. Of de apps ook voor IOS uitkomen, het besturingssysteem van Apple, is nog onduidelijk.

Instellingen aanpassen

Image

Smartphones hebben steeds meer instellingen die geschikt zijn voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld voor geluid, visuele en voelbare meldingen. Bij de nieuwste toestellen zijn al deze mogelijkheden steeds meer standaard.

iPhone

Op een iPhone toestel is het mogelijk om een flitsmelding in te stellen als er een melding binnenkomt. Daarnaast kan ondertiteling automatisch worden weergeven bij het bekijken van video’s. Het bundelen van geluid naar monogeluid is ook mogelijk. Seniorweb.nl heeft een handige handleiding geschreven voor het aanpassen van de instellingen van een iPhone.

Android

De instellingen van de iPhone zijn ook terug te vinden bij Android toestellen. Ook voor Android telefoons heeft Seniorweb.nl een handige handleiding gemaakt.

Telefoon en hoortoestellen

Bij de iPhone is het mogelijk om hoorstellen - via de toegankelijkheidsfunctie - te koppelen aan de smartphone. Na het koppelen kunt u geluid streamen van bijvoorbeeld FaceTime en filmpjes, maar ook gebruik maken van de Live Listen functie.

Geluidsinstellingen automatisch aanpassen

Uw smartphone kan de geluidsinstellingen automatisch aanpassen aan de omgeving waar u zich bevindt. De microfoon in de iPhone werkt dan als een extra geluidsbron. Via de iPhone past de microfoon uw gehoorapparaatinstellingen aan. Fabrikant Siemens heeft daarnaast een app ontwikkeld voor iPhone en Android. Op deze manier wordt zichtbaar wat uw veranderingen voor effect hebben.

Nieuwe smartphone?

Wilt u een nieuwe smartphone aanschaffen? Dan is het belangrijk om goed te onderzoeken welke telefoons geschikt zijn voor uw type hoortoestel.

App als hulpmiddel

App voor signaleren geluid

Er zijn diverse apps als hulpmiddel voor slechthorenden. Een voorbeeld is Tap Tap voor de iPhone. Deze app registreert wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Voorbeelden van geluid zijn de deurbel, een huilende baby of een ander hard geluid. Wanneer deze app geluid waarneemt, zal uw telefoon flitsen en trillen.

App voor versterken geluid

Naast het signaleren van geluiden zijn er ook diverse apps om geluiden te versterken. Bijvoorbeeld de Jacoti Listenapp in combinatie met de Apple EarPods koptelefoon. Met deze app worden omgevingsgeluiden versterkt, zoals geluid van andere apps en internetbrowsers. Door een audiogram te uploaden in de app wordt het geluidsniveau bepaald. Deze app is bedoeld voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies.
De app Easylistening heeft een optie om gesprekken op te nemen en deze opname om te zetten naar hogere decibels. Deze app is ook bedoeld voor mensen met een licht gehoorverlies.

App voor telefoneren

Doven en slechthorenden kunnen tegenwoordig met behulp van apps ook telefoneren. Een voorbeeld is de app Signcall voor bellen met tekst, spraak en beeld. Zelf spreken en tekst of gebaren terug ontvangen is ook mogelijk. Dit kan echter alleen naar een andere persoon die ook de app Signcall op zijn of haar smartphone heeft staan. Om toch te bellen met andere personen is er de bemiddelingsdienst KPN Teletolk. Het gesprek vindt plaats met bemiddeling van een tolk die gebarentaal op het beeldscherm projecteert of via een medewerker die gesproken tekst omzet in geschreven tekst en omgekeerd. De software voor het bellen voor doven en slechthorenden wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

De app Ava is ook een geschikte app voor telefoneren. De app ondertitelt live wat de ander zegt. Ook voor deze app betaal je, na de gratis eerste maand, een maandelijks bedrag.

De app RogerVoice is een andere optie. Via bluetooth verbindt u het gesprek met uw hoortoestel of een koptelefoon. Gesproken tekst wordt omgezet in geschreven tekst. De dove of slechthorende beller kan het gesprek dan lezen. Het is mogelijk om te antwoorden in geschreven tekst. Deze wtekst wordt bij de horende beller uitgesproken. Afgezien van alarmnummers kunt u elk willekeurig nummer bellen. Gebeld worden via de app RogerVoice is helaas niet mogelijk.

App voor tinnitus

Mensen met tinnitus/oorsuizen horen een nare toon, brom of ander geluid. Ook hiervoor zijn er een aantal apps. Een bijvoorbeeld is de Tinnitus Balance app. Deze app is bedoeld als onderdeel van het tinnitusprogramma dat aangeboden wordt door Struijk Audiciens. De app biedt diverse geluiden aan waardoor de tinnitus verzacht zou kunnen worden. Het is per individueel persoon verschillend welke geluiden prettig zijn. Ook de muziek van de smartphone kan via deze app beluisterd worden. Na het gebruik van de app kan uw Struijk audicien een persoonlijk geluidsplan voor u maken.

Notificaties

De Light Flow app maakt het mogelijk om meldingen op je telefoon een unieke kleur te geven. WhatsApp een groen bericht en Facebook een blauw. Voor slechthorenden is dit dus een handig hulpmiddel.

Gehoor testen?

Uw gehoor testen kan tegenwoordig via apps voor iPhone en Android. Bijvoorbeeld de apps SafeNoise en Oorveilig voor de iPhone en WideNoise voor Android-toestellen.

Wilt u liever persoonlijk contact bij een hoortest? Kom dan langs bij ons in de winkel in 
‘s-HertogenboschGeldermalsen of Leerdam. U kunt ook contact opnemen met Struijk Audiciens via telefoon of e-mail!