Telefoon en apps voor slechthorenden en doven

Een smartphone is tegenwoordig voor velen onmisbaar in onze samenleving. Door de ontwikkeling van technologieën  en apps wordt de telefoon een steeds bruikbaarder middel voor de doven en slechthorenden in Nederland. Nieuwe gehoorapparaten hebben bijvoorbeeld als standaardoptie een verbinding met de smartphone. Ook zijn er diverse apps voor slechthorenden. In dit artikel willen we aantal apps en functies bespreken voor de iPhone en Android toestellen.

Google komt met app voor slechthorenden en doven

Internetbedrijf Google komt met twee nieuwe apps voor slechthorenden en doven. De app Live Transcribe is in staat om spraak direct om te zetten in tekst. De andere app Sound Amplifier gaat het mogelijk maken om spraak en andere geluiden beter te horen. De functionaliteit is nu nog zeer beperkt en is alleen geschikt voor beginnende slechthorenden.

Met de Live Transcribe app, die spraak volgens Google zo goed als real time omzet in tekst, wil het bedrijf een hulpmiddel bieden aan de 900 miljoen mensen die naar verwachting in 2050 enige mate van gehoorverlies hebben. De app is volgens Google in staat spraak van 70 talen en dialecten accuraat om te zetten in tekst. De app maakt daarvoor gebruik van Google’s spraakherkenningstechnologie.

Image

De spraak wordt via de microfoon van de smartphone opgevangen en vervolgens in tekst omgezet. Daarbij worden ook leestekens gebruikt zoals komma’s en punten. De tekst verschijnt op de telefoon in een groot formaat lettertype waardoor deze makkelijk is af te lezen. Omgevingsgeluiden zoals geroezemoes of lawaai en ook een slechte akoestiek kunnen natuurlijk de spraakherkenning negatief beïnvloeden. De app kan daarom ook samenwerken met een externe microfoon. Zo’n externe microfoon is ook handig om bij presentaties bij de spreker te plaatsen. Omdat de app tegelijkertijd een vertaalhulp is die gesprekken uit een buitenlandse taal omzet in de eigen taal, kan de toehoorder ook een presentatie in een vreemde taal volgen. De app heeft bij gebruik wel een internetverbinding nodig. De app komt als beta versie beperkt beschikbaar in de Play Store.

Instellingen aanpassen

Image

Smartphones hebben steeds meer instellingen die geschikt zijn voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld voor geluid, visuele en voelbare meldingen. Bij de nieuwste toestellen zijn al deze mogelijkheden steeds meer standaard.

Op een iPhone toestel is het mogelijk om een flitsmelding in te stellen als er een melding binnenkomt. Ondertiteling kan daarnaast automatisch worden weergeven bij het bekijken van video’s. Het bundelen van geluid naar monogeluid is tevens mogelijk. Seniorweb.nl heeft een handige handleiding geschreven voor het aanpassen van de instellingen van een iPhone.

De instellingen van de iPhone zijn ook terug te vinden bij Android toestellen. Ook voor Android telefoons heeft Seniorweb.nl een handige handleiding gemaakt.

Telefoon en hoortoestellen

Bij de iPhone is het mogelijk om met de toegankelijkheidsfunctie hoortoestellen te koppelen aan de smartphone. Na het koppelen kunt u hiermee geluid streamen van bijvoorbeeld Facetime en filmpjes, maar ook gebruik maken van de Live Listen functie. De smartphone kan de geluidsinstellingen automatisch aanpassen aan de omgeving waar u zich bevindt. De microphone in de iPhone werkt als een extra geluidsbron en kan via de iPhone de instellingen van de hoortoestel aanpassen. Fabrikant Siemens heeft daarnaast een app ontwikkeld voor iPhone en Android. Zodat zichtbaar wordt wat uw veranderingen voor effect hebben. Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone is het dus  belangrijk om goed te kijken welke telefoons geschikt zijn voor uw type hoortoestel.

App als hulpmiddel

Er zijn diverse apps als hulpmiddel voor slechthorenden. Per merk zetten we een aantal apps op een rijtje. Een voorbeeld is Tap Tap voor de iPhone die registreert wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Voorbeelden van geluid zijn de deurbel, een huilende baby of een ander hard geluid. Bij het waarnemen van geluid flitst en trilt de telefoon.

Naast het signaleren van geluiden zijn er ook diverse apps om geluiden te versterken. Bijvoorbeeld de Jacoti Listenapp in combinatie met de Apple EarPods koptelefoon. Met deze app worden omgevingsgeluiden versterkt zoals geluid van andere apps en internetbrowsers. Door een audiogram te uploaden in de app wordt het geluidsniveau bepaald. Deze app is bedoeld voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies. De app Easylistening heeft een optie om gesprekken op te nemen om vervolgens om te zetten naar hogere decibels. Deze app is ook bedoeld voor mensen met een licht gehoorverlies.

De andere app waar Google mee komt is Sound Amplifier. Dit is een app die dient als (een zeer simpel) hoortoestel en deze werkt zonder internetverbinding. De app kan spraak en geluiden versterken en heeft ook de mogelijkheid lawaai te onderdrukken. De instelmogelijkheden zijn zeer beperkt en de app kan daarmee op dit moment zelfs het meest simpele hoortoestel niet evenaren. De app kan dienen als een steuntje in de rug voor beginnende slechthorenden.De app is beschikbaar voor telefoons met Android 9. Bij het uitkomen werkt de app alleen met bedrade hoofdtelefoons. Waarschijnlijk is de vertraging bij het oversturen naar de draadloze oordoppen momenteel nog te lang, waardoor spraak met een echo gehoord wordt. Of de apps ook voor IOS uitkomen, het besturingssysteem van Apple, is nog onduidelijk.

Telefoneren

Doven en slechthorenden kunnen tegenwoordig met behulp van apps ook telefoneren. Een voorbeeld is de app Signcall voor bellen met tekst, spraak en beeld. Zelf spreken en tekst of gebaren terug ontvangen is ook mogelijk. Dit kan echter alleen naar een andere persoon die ook de app Signcall op zijn of haar smartphone heeft staan. Om toch te bellen met andere personen is er de bemiddelingsdienst KPN Teletolk. Het gesprek vindt plaats met bemiddeling van een tolk die gebarentaal op het beeldscherm projecteert of via een medewerker die gesproken tekst omzet in geschreven tekst en omgekeerd. De software voor het bellen voor doven en slechthorenden wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

De app Ava is eveneens een geschikte app voor telefoneren. De app ondertitelt live wat de ander zegt. Ook voor deze app betaal je, na de gratis eerste maand, een maandelijks bedrag. Voordelen zijn

De app RogerVoice is een andere optie. Via Bluetooth kunt u het gesprek verbinden met uw hoortoestel of een koptelefoon. Gesproken tekst wordt omgezet in geschreven tekst. De dove of slechthorende beller kan het gesprek dan lezen. Antwoorden kan in geschreven tekst en dat wordt bij de horende beller uitgesproken. Afgezien van alarmnummers kan je elk willekeurig nummer bellen. Gebeld worden via de app RogerVoice kan alleen niet.

Tinnitus

Mensen met tinnitus/oorsuizen horen een nare toon, brom of ander geluid. Ook hiervoor zijn er een aantal apps. Een bijvoorbeeld is de Tinnitus Balance app. Deze app is bedoeld als onderdeel van het tinnitusprogramma dat aangeboden wordt door Struijk Audiciens. De app biedt diverse geluiden aan waardoor de tinnitus verzacht zou kunnen worden. Het is per individueel persoon verschillend welke geluiden prettig zijn. Ook de muziek van de smartphone kan via deze app beluisterd worden. Na het gebruik van de app kan Struijk Audiciens audicien een persoonlijk geluidsplan maken.

Notificaties

De Light Flow app maakt het mogelijk om meldingen op je telefoon een unieke kleur te geven. WhatsApp een groen bericht en Facebook een blauw. Voor slechthorenden is dit dus een handig hulpmiddel.

Gehoor testen?

Uw gehoor testen kan tegenwoordig via apps voor iPhone en Android. Bijvoorbeeld de apps SafeNoise en Oorveilig voor de iPhone en WideNoise voor Android-toestellen. Wilt u liever persoonlijk contact bij een hoortest? Kom dan langs bij ons in de winkel in ‘s-HertogenboschGeldermalsen of Leerdam. U kunt ook contact opnemen met Struijk Audiciens via telefoon of e-mail!