Hoe gaat een gehoortest bij een kind?

Is uw kindje al ouder en twijfelt u aan zijn of haar gehoor? Dat is heel vervelend. Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn. Denk aan een verstopping door oorsmeer, verkoudheid, slijm achter óf een scheurtje in het trommelvlies. Ook kan het luisteren naar harde muziek, een hersenvliesontsteking, erfelijke ziekte of ziekte van moeder tijdens de zwangerschap een aanleiding zijn tot gehoorvermindering.

In de meeste gevallen is slechthorendheid lastig te herkennen bij kinderen. Het onderscheid maken tussen ‘niet willen’ of ‘niet kunnen’ horen is niet eenvoudig. Ook komt slechthorend niet snel aan het licht, omdat een kind snel geneigd is om zich aan te passen om de gehoorvermindering te compenseren.

Reageert uw kind niet op zachte geluiden? Kan het zich moeilijk concentreren? Heeft het moeite om andere mensen te verstaan in een rumoerige ruimte of zet uw kind de iPad of televisie harder? Dan adviseren wij om een hoortest te overwegen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gehoor van een kind is heel gevoelig. Als er eenmaal gehoorschade is dan is daar niets meer aan te doen. Het is daarom heel belangrijk om het gehoor van uw kind te beschermen.