Hoe gaat een gehoortest bij een kind?

Is uw kindje al ouder en twijfelt u aan zijn of haar gehoor? Dat is heel vervelend. Gehoorvermindering kan verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel tijdelijk als blijvend zijn.

In de meeste gevallen is slechthorendheid lastig te herkennen bij kinderen. Het onderscheid maken tussen ‘niet willen’ of ‘niet kunnen’ horen is niet eenvoudig. Ook komt slechthorend niet snel aan het licht, omdat een kind snel geneigd is om zich aan te passen om de gehoorvermindering te compenseren.

De gehoortest

Bij een gehoortest voor uw kind zullen we eerst met u in gesprek gaan om een beter begrip te krijgen van het gehoor van uw kind en eventuele zorgen. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kind, voeren we verschillende gehoortesten uit.

Voor kinderen jonger dan 3 jaar wordt VRA gebruikt. Hierbij kunnen zij reageren op geluiden door hun hoofd te draaien naar het geluid. Als ze dat doen, kunnen ze een plaatje of filmpje zien op een televisiescherm. Deze methode helpt begrijpen of het kind goed kan horen.

Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een luisterspel genaamd ‘speelaudiometrie’. Bij dit spel moeten kinderen wachten op een geluidje. Wanneer ze het geluidje horen, moeten zij bijvoorbeeld een blokje in een doos leggen. Er zijn verschillende versies van dit spel beschikbaar.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gehoor van een kind is heel gevoelig. Als er eenmaal gehoorschade is dan is daar niets meer aan te doen. Het is daarom heel belangrijk om het gehoor van uw kind te beschermen.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.