Delen

Bescherm uw gehoor tijdens oud en nieuw

Tips om gehoorschade door vuurwerk te voorkomen

Vuurwerk is voor veel Nederlanders de manier om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar ook veel overlast geven. Sterker nog: zelfs blijvende gehoorschade opleveren.

De afgelopen jaren zijn de regels rondom vuurwerk verscherpt. Zo mag er alleen nog maar op 31 december van 18.00 tot 02.00 ‘s nachts sier- en knalvuurwerk worden afgestoken. Ook kunnen gemeenten vuurwerk verbieden bij kinderboerderijen of ziekenhuizen.

Veel gehoorschade rond de jaarwisseling

Ondanks de aangescherpte regels vallen er rond de jaarwisseling veel vuurwerkslachtoffers. Vaak gaat het om letsel aan ogen en handen, maar de knallen kunnen ook de oren beschadigen. Door een harde knal kunt u last krijgen van een piep of ruis in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. Dit wordt tinnitus genoemd. Volgens milieucentraal lopen naar schatting elk jaar 800 tot ruim 1.600 mensen blijvende gehoorschade op.

Legaal vuurwerk mag sinds 2006 in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Vergelijk dit eens met het geluidsniveau van een rockconcert (110db) of een laag overvliegend vliegtuig (120 dB) en dan is het gevaar duidelijk.

Rudi’s tips om gehoorbeschadiging te voorkomen

  • Steekt u zelf vuurwerk af of staat u vlakbij? Dan krijgen uw oren het zwaar te verduren. Volg de instructies die horen bij het type vuurwerk en blijf op veilige afstand.
  • Koop alleen vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel. Deze winkels hebben een vergunning en verkopen uitsluitend vuurwerk dat voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Gebruik gehoorbescherming met een filter. U koopt deze in onze webshop of in een van onze winkels.
  • Denk ook aan uw ogen en draag bij het afsteken én toekijken een vuurwerkbril.

 

Toch gehoorbeschadiging?

Heeft u na de jaarwisseling last van een piep of ruis en gaat deze na enkele dagen niet vanzelf weg? Er is een kans dat u gehoorschade door vuurwerk hebt opgelopen. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of kom naar Struijk Audiciens.

Ik wens u een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond jaar toe!

Rudi Struijk

Noizzez oordoppenVoorkom gehoorschade met oordopjes