Wat kan ik doen om de levensduur van mijn gehoorapparaat te verlengen?

Een gehoorapparaat wordt vaak intensief gedragen en gebruikt. Het is daarom van groot belang dat u iedere dag zorgvuldig omgaat met uw hoortoestel. Wat zijn zaken waar u op kunt letten? We geven u graag een paar handige tips om de levensduur van uw gehoorapparaat te verbeteren.

1. Let extra op tijdens de zomerperiode

 • In de warme zomermaanden is de kans groot dat u zweet. Dit kan voor condensatie zorgen in uw gehoorapparaat. Controleer daarom uw batterijlade op vocht en maak deze droog als dit nodig is.
 • Is er een moment dat u uw hoortoestel niet draagt? Bewaar deze dan niet op een warme plek. Leg uw gehoorapparaat niet in het zonlicht en laat het toestel niet achter in een warme auto. Bij extreme hitte kan de kunststof behuizing van uw hoortoestel smelten.
 • De zee is een plek waar uw gehoorapparaat in contact komt met de drie Z’en: zand, zonnebrandcrème en zout water.
  Zand: blokkeert uw microfoonaansluitingen. Raak daarom uw hoortoestel niet aan wanneer uw handen onder het zand zitten.
  Zonnebrandcrème: bevat vaak chemicaliën die de kunststof behuizing van uw hoortoestel beschadigen. Verwijder uw gehoorapparaten wanneer u zonnebrandcrème aanbrengt.
  Zout water: laat mogelijk zoutkristallen achter in uw gehoorapparaat. Het is verstandig om uw hoortoestel uit de buurt te houden van zout water.

2. Voorkom vallen

 • Veel onderdelen zijn sterk, maar uw gehoorapparaat is niet onverwoestbaar. Let daarom op of u uw gehoorapparaat op een handige plek bedient. Het is verstandiger om dit zittend op de bank te doen, dan staande boven de harde badkamervloer.
 • Draagt u uw hoortoestel niet? Bewaar deze dan veilig in een droger of doosje.

3. Pas op met kou en temperatuurschommelingen

 • Tijdens de winterperiode kan de kou zwaar vallen voor uw gehoorapparaat. Batterijen hebben moeite met lagere temperaturen. Ze hebben hierdoor een kortere levensduur. Wij raden u daarom aan om uw batterijen bij kamertemperatuur te bewaren. Wilt u toch een paar batterijen meenemen in de kou? Bewaar deze dan op een warme plek, zoals uw jas.
 • Wanneer u in de winter na een lange wandeling in een warme woonkamer stapt, kan er door de temperatuursveranderingen condensatievorming plaatsvinden in uw gehoorapparaat. Is dit het geval? Open dan de batterijlade of plaats uw hoortoestel in een droogbox.

4. Kijk uit met chemicaliën

 • Parfum, zonnebrandcrème, oordruppels, haarspray, aftershave… Hoortoestellen kunnen beschadigen door de chemicaliën die in deze producten zitten. Wanneer u bijvoorbeeld parfum aanbrengt of haarspray gebruikt, is het verstandig om eerst uw gehoorapparaten uit uw oren te halen. Nadat het product gedroogd is en u uw handen heeft gewassen, kunt u uw gehoorapparaat weer terugplaatsen.
 • Wilt u uw gehoorapparaat schoonmaken? Gebruik nooit oplos- of reinigingsmiddelen maar schoonmaakproducten die speciaal bedoeld zijn om uw hoortoestel schoon te maken.

5. Bescherm tegen condensvorming

Bij Struijk Audiciens vinden we het belangrijk dat u een hoortoestel draagt dat tegen alledaagse situaties kan. U kunt met een gerust hart in de regen naar uw auto lopen of zweten wanneer u in de tuin werkt.
Blijft het vocht in uw gehoorapparaat? Dan kan dit zorgen voor een tijdelijke storing. Wanneer uw hoortoestellen nat zijn geworden, is het verstandig om ‘s nachts de batterijlade te openen. Op deze manier kunnen de toestellen ventileren. Natuurlijk kunt u ook overwegen om een droogbox aan te schaffen.

Wat is de conditie van uw gehoorapparaat?

Benieuwd hoe de status is van uw hoortoestel? Kom dan langs bij één van onze vestigingen. Maak een afspraak of stel een vraag via onderstaand formulier.