Delen

Ronald van de Werken uit Doof!

In het RTL 4 TV programma Doof! wordt Ronald van de Werken gevolgd. In 2008 kwam hij als 17-jarige jongen bij ons binnen voor een hoortoestel.

Sudden deafness

Ronald is niet zijn hele leven volledig doof geweest. Sinds zijn geboorte was het gehoor aan zijn linkeroor slecht, maar omdat zijn rechteroor prima functioneerde, had hij er nauwelijks last vast. Tot hij op een ochtend doof wakker werd. Deze plotselinge doofheid is waarschijnlijk veroorzaakt door een virus. Dit type doofheid die van het een op het andere moment ontstaat, wordt ook wel plotsdoofheid of sudden deafness genoemd. De wereld van Ronald stond op zijn kop. Hij stond net op het punt om voor het eerst zonder ouders op vakantie naar Spanje te gaan. Maar nu hoorde hij opeens niks meer. Wat moest hij nu?

Start van de onderzoeken

De eerste weken nadat deze sudden deafness was begonnen, waren voor Ronald en zijn ouders een drama. Er volgde een behandeling bij de KNO arts en diverse onderzoeken bij het audiologisch centrum. En al die tijd hoorde Ronald niets en moest hij communiceren met behulp van een stuk papier. We kunnen allemaal zelf wel invullen wat het met je doet als je bijna 18 bent en plots doof bent geworden.

Kennismaking met Struijk Audiciens

Na het medische traject werd Ronald voor een hoortoestel doorverwezen naar Struijk Audiciens. We hebben hem eerst kunnen helpen met een koptelefoon van Sennheiser. Deze beschikt over een zeer grote versterking zodat hij de TV weer kon verstaan. Hierdoor werd zijn wereld al iets groter en nam zijn eenzaamheid af. Ook kreeg Ronald een microfoonversterker met een koptelefoon mee naar huis. Hoewel de mogelijkheden van dit apparaat beperkt zijn, kon hij nu wel een klein gesprek met zijn ouders voeren.

Image

Een verslechterd gehoor

Het virus heeft Ronald nagenoeg doof gemaakt. Toch was er nog een restgehoor over, wat enkele mogelijkheden bood. Met een goed Zwitsers hoortoestel kon de audicien zelfs nog iets uit zijn gehoor halen. Het resultaat was niet perfect maar zonder hoortoestel verstond hij helemaal niets. En nu kon hij met 100% inspanning toch een 1 op 1 gesprek volgen. Nadat Ronald dit hoorstoestel kreeg, bleef hij voortdurend onder behandeling van onze audiciens. De controles toonden aan dat zijn gehoor steeds verder achteruit ging. Zelf wilde hij nooit horen hoeveel zijn gehoor verslechterde. Dit deed hem gewoon teveel pijn. Het is natuurlijk ook erg beangstigend dat je steeds dover wordt terwijl je nog geen 25 bent.

Voorbereidingen voor een implantaat

In 2012 kwam voor het eerst de operatie voor een cochleair implantaat ter sprake. Maar voor Ronald was dit zeker niet direct een uitgemaakte zaak. Een operatie zou betekenen dat hij niet meer terug kon naar een hoortoestel. En dat idee maakte het een lastige beslissing. Uiteindelijk is zijn vriendin de doorslaggevende factor geweest om toch het traject in te gaan. Na de aanmelding bij het Radboud ziekenhuis werd duidelijk dat er een televisieprogramma op de afdeling mee liep. Ronald is een van de mensen die ze hebben gevolgd tijdens het hele traject.

Een spannende tijd

Niet iedereen komt in aanmerking voor een implantaat. Ronald vertelt ons dat hij tijdens een periode van 6 weken allerlei onderzoeken moest ondergaan. De uitslag van deze onderzoeken bepaalt of iemand kandidaat is voor CI of niet. Maar de tests zijn niet allemaal even makkelijk. Vooral het evenwichtsonderzoek heeft Ronald als zeer heftig ervaren. Deze periode bij het ziekenhuis is voor alle kandidaten een spannende tijd. Wie in aanmerking komt voor een operatie, wordt op de wachtlijst geplaatst. En na lang wachten, komt dan eindelijk de oproep voor die belangrijke operatie.

De grote dag

De operatie voor een implantaat is behoorlijk ingrijpend. Tijdens deze operatie wordt het inwendige gedeelte geplaatst, terwijl het uitwendige gedeelte enkele weken later wordt aangesloten. Na de operatie heeft Ronald 3 weken moeten herstellen. In deze periode ging hij volledig doof door het leven. Als voetbalfan had hij nog wel de mazzel dat het WK voetbal op TV was. Want afleiding was wel gewenst. “Toen de CI in ging, was al het geluid anders dan het geluid dat ik kende”, vertelt Ronald ons. Dit zorgde bij hem voor enige paniek. Maar na een paar uur werd het al beter en werden de eerste tests gestart. Dit is ook terug te zien in de televisie uitzending van RTL4. “De eerste tests waren fantastisch. Want opeens kon ik wat verstaan zonder mensen aan te kijken”.

Image

Begin van een nieuw leven

Na de operatie volgde een zeer intensieve training. Deze woordentraining die Ronald met zijn familie en vriendin deed, is niet gefilmd. “Ik heb 4 weken thuis tests gedaan in de vorm van woorden en teksten, die zeer onlogisch zijn. Deze onlogische verhalen moest ik precies navertellen”, vertelt Ronald. Hij was eigenlijk de perfecte kandidaat. Want tot zijn zeventiende had hij immers gewoon gehoord en is de spraakontwikkeling gewoon tot stand gekomen.

De tests van de spraakscore op 70 db gingen van week tot week beter:

  • Week 1 was de score 63%
  • Week 2 was de score 79%
  • Week 3 was de score 82%
  • Week 4 was de score 93%

Deze score is uitzonderlijk goed en snel. Trots geeft Ronald aan: “Ik ben nu al de Engelse testen aan het oefenen in het ziekenhuis. In oktober moet ik weer terug voor de volgende spraaktest”. Ronald draagt nu een Nucleus 6 van het merk Cochlear. Dit nieuwe type werkt op een kleine accu die de hele dag werkt. “Ik ben blij dat ik nu een voorbeeld kan zijn voor andere mensen die twijfelen, net als ik. Op deze manier kan ik ze misschien over de streep trekken.

Delen