Delen

Zo beschermt de Geluid-app uw gehoor

Goed horen, dat vinden we belangrijk bij Struijk Audiciens. We lossen hoorproblemen op en helpen u met het voorkomen van hoorschade. Daarom delen we graag deze leuke tip: de Geluid-app op de Apple Watch.  

Uw Apple Watch meet niet alleen uw hartslag en beweging, maar sinds kort ook de gezondheid van uw oren. Dat is een mooie ontwikkeling.

Van machines tot concerten
Iedereen waarschuwt al van jongs af aan voor een teveel aan lawaai en dat is niet voor niets. Jongeren luisteren naar harde muziekgeluiden en werklui hebben te maken met lawaaierige machines. Maar u kunt ook denken aan het bezoeken van een concert van uw favoriete band of het meebeleven van een sportwedstrijd tussen schreeuwende supporters.

Een teveel hiervan kan ervoor zorgen dat u slechthorend wordt door gehoorschade. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u lang in een luidere omgeving bent, geeft uw Apple Watch een waarschuwing.

Geluidsdrempel

Alle geluiden onder de 80 decibel zijn prima. Dat wil zeggen: wanneer u langdurig aan dit volume wordt blootgesteld, zou dit geen (tijdelijk) gehoorverlies moeten veroorzaken.

Op de Apple Watch staat de geluidsdrempel standaard ingesteld op 90 decibel. Wat houdt zo’n geluidsdrempel precies in? Uw Apple Watch geeft dan een waarschuwing zodra u dit geluidsniveau voor een langere tijd om u heen heeft. U kunt dan een meting starten om te zien hoe hard het omgevingsgeluid is.

Geluidsdrempel wijzigen
Wilt u de geluidsdrempel aanpassen? Dat kan: u kunt in stapjes van 5 decibel kiezen voor een drempel tussen de 80 en 100 decibel.

Hoe werkt de Geluid-app?

U herkent de Geluid-app aan een geel icoontje met een oor erin.

  • Als u deze app opent, begint uw Apple Watch meteen met luisteren en beoordelen van het geluidsniveau.
  • Op uw scherm ziet u een geluidsmeter. Op de plek van uw geluidsdrempel wordt de streep dikker.
  • Bereikt het geluidsniveau uw geluidsdrempel? Dan kleurt de geluidsmeter geel.
  • U ontvangt een melding hoe lang u het beste in deze omstandigheden kunt blijven.

Het is ook mogelijk om achteraf te bekijken hoe lang u in een luide omgeving bent geweest. 

Advies

Natuurlijk hoeft u zich niet te houden aan de adviezen van uw Apple Watch. Toch is deze nieuwe app op de Apple Watch een mooie toevoeging. Komt u bijvoorbeeld vaak op plekken waar u omringd wordt door veel en hard geluid? Dan is het handig om de Geluid-app bij de hand te hebben.

De Geluid-app is alleen beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 of nieuwer met watchOS 6. De limieten van de Geluid-app zijn ontstaan vanuit de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wilt u advies over het voorkomen van gehoorschade? Of wilt u weten welke vorm van gehoorbescherming het beste bij u past?

Maak dan een afspraak bij Struijk Audiciens