Delen

Koffieliefhebbers krijgen minder vaak hoorschade

Bent u een echte koffieliefhebber? Dan is er nu goed nieuws voor u. Want uit een onderzoek van Brigham and Women’s Hospital blijkt dat koffie goed is voor het gehoor. Het klinkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar toch is er een verband tussen koffiedrinken en gehoorbeschadiging. Koffieleuten hebben namelijk aanzienlijk minder kans op oorsuizen dan mensen die deze drank zelden nuttigen.

Een verminderde kans op oorsuizen

Tinnitus (oorsuizen) is een veel voorkomend gehoorprobleem. Toch kan zoiets simpels als het drinken van koffie al voorkomen dat u deze kwaal ontwikkelt. Deze bewering wordt ondersteund door een onderzoek dat maar liefst 18 jaar in beslag heeft genomen. In die periode werden 65.000 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 44 jaar gevolgd. Op het moment dat het onderzoek begon, hadden zij allemaal nog geen last van een gehoorbeschadiging. Om het experiment zo goed mogelijk uit te voeren, werden de vrouwen in diverse groepen ingedeeld. Daaruit is gebleken dat vrouwen die dagelijks minder dan 150 milligram cafeïne (ongeveer 1,5 kop koffie) dronken, 15 procent meer kans hadden om tinnitus te ontwikkelen dan vrouwen die 450 tot 599 milligram per dag binnen kregen. En dat verschil is toch opmerkelijk te noemen.

Wat is het effect van koffie?

De onderzoekers hebben de conclusie kunnen trekken dat een regelmatige inname van cafeïne een positief effect heeft op het gehoor. De kans dat u last van oorsuizen krijgt, is duidelijk een stuk kleiner dan bij mensen die zelden een kop koffie drinken. Waar dat verminderde risico vandaan komt, weten de onderzoekers vooralsnog niet. Toch is inmiddels wel duidelijk dat cafeïne stimulerend werkt op het centrale zenuwstelsel. Tevens heeft het effect op het binnenoor. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de precieze werking van de cafeïne in de koffie is. Maar dat het effect heeft, daar zijn de onderzoekers van overtuigd. En dat is voor koffieliefhebbers genoeg reden om nog eens een extra kopje in te schenken!

Bent u benieuwd of uw gehoor nog optimaal is? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Struijk Audiciens.