Delen

Sporten met een hoortoestel

Beperkt of toch mogelijkheden?

Een slecht gehoor kan u behoorlijk beperken in de dagelijkse bezigheden. Maar geldt dat ook wanneer u een gehoorapparaat draagt? U bent niet de enige die twijfelt over de mogelijkheden met een hoortoestel. Daarom geven we u graag tips hoe u kunt sporten met een gehoorapparaat. Want blijven bewegen – en daarmee werken aan uw mentale en fysieke gezondheid – is ontzettend belangrijk en gezond.

De gehoorapparaten van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met de modellen van vele jaren terug. De moderne hoortoestellen van nu zijn juist ontworpen om u veel mogelijkheden te bieden. Om dingen te doen waar u van houdt.

Met de lente en zomer in het vooruitzicht is het fijn om te werken aan uw conditie. Maar als u een drukke dag achter de rug hebt, is het verleidelijk om de avond op de bank door te brengen. Bent u slechthorend? Dan kan het luisteren al behoorlijk vermoeiend zijn. Met de tips van Struijk Audiciens willen we u uitdagen om lekker in beweging te blijven. Dat is niet alleen gezond, maar ook een goede manier om uw gedachten even opzij te zetten.

 

1. Bereid u goed voor

Wanneer u wilt sporten, staat u voor een keuze: wel of niet uw gehoorapparaten dragen?

Besluit u om uw hoortoestellen te dragen dan is er kans dat er vocht of vuil – zoals zweet, regen of modder – in komt. Misschien vindt u het geen fijn idee dat u uw gehoorapparaten kunt verliezen. Maar als u geen hoortoestellen draagt, dan kunt u de omgevingsgeluiden niet goed meer waarnemen. En dat kan hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn.

Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Wilt u sporten zonder hoortoestellen? Breng de mensen waar u eventueel mee sport op de hoogte dat u geen hoortoestellen draagt en u op dat moment slecht hoort. Daarmee voorkomt u miscommunicatie en ergernissen. Sport u alleen? Kijk dan voor uw veiligheid goed om u heen en let op het verkeer.

2. Bescherm uw gehoorapparaat en voorkom verlies

Wilt u uw hoortoestellen dragen tijdens het sporten en bent u bang voor beschadiging? U kunt speciale beschermhoesjes aanschaffen waarmee u uw gehoorapparaten beschermt. Deze zijn beschikbaar in diverse kleuren en maten en zijn waterafstotend. De hoesjes zijn er voor volwassenen en kinderen en kunnen bij verschillende activiteiten en weersomstandigheden gebruikt worden.
U kunt zo’n hoesje voorzien van een koordje. Deze bevestigt u aan uw sportkleding. Zo weet u zeker dat u uw hoortoestellen niet op de grond vallen en u uw gehoorapparaten veilig bij u draagt.

3. Minimaliseer vocht

Gehoorapparaten houden niet van vocht. Sterker nog: het kan uw hoortoestellen beschadigen. Ook kan het de groei van bacteriën stimuleren. Let daarom tijdens het sporten op overmatig transpiratie of vocht.

Sporten zonder transpireren is vrijwel onmogelijk. Om het vocht alsnog uit uw hoortoestellen te halen, kunt u uw apparaten voor het slapen gaan in een droogbox doen. Zo kan het vocht ‘s nachts uit uw toestellen trekken. U kunt dan de volgende dag uw gehoorapparaten weer gebruiken.

Gebruikt u geen droogbox maar een droogbeker? Vervang dan de droogcapsules om de twee à drie maanden. Zo verhoogt u de levensduur van uw hoortoestellen.

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn met uw gehoorapparaat? Of heeft u andere vragen betreft sporten en het dragen van een gehoorapparaat? Neem dan contact met ons op.