Cochleair implantaat

Meedoen met gesprekken, naar muziek luisteren of uw (klein)kinderen horen praten... U hoort deze alledaagse geluiden slecht, terwijl u wél een gehoorapparaat draagt. Wat kunt u zich afgesloten voelen van de wereld. 
Wanneer uw gehoorapparaat niet meer voldoet of werkt en u worstelt met uw (ernstige) slechthorendheid, bevelen wij u aan om na te denken over een cochleair implantaat.

Wat is een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat (ook wel: CI) is een hulpmiddel dat een grotere spraakverstaanbaarheid en verbeterde geluidswaarneming biedt aan kinderen en volwassenen met ernstig gehoorverlies. Simpel gezegd is een cochleair implantaat uw nieuwe oor, oftewel: een bionisch oor.

Een cochleair implantaat bestaat uit een inwendig en uitwendig deel. De interne onderdelen van het CI worden tijdens een (routinematige) chirurgische ingreep geïmplanteerd. Er wordt een kleine insnede gemaakt achter uw oor om het implantaat te plaatsen. Waarschijnlijk kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Image

Wanneer kom ik in aanmerking voor een cochleair implantaat?

De audiciens bij Struijk Audiciens zijn speciaal getraind op het gebied van de werking van cochleaire implantaten. Zij kunnen u vertellen wanneer u in aanmerking komt voor een CI. Wanneer een CI de oplossing is voor u, verwijst Uw Struijk audicien u vervolgens door naar uw huisarts. Via uw huisarts komt u terecht bij een (specialistisch) ziekenhuis.

Wanneer u in aanmerking komt voor een cochleair implantaat, is Struijk Audiciens uw servicepunt. U kunt bij ons terecht wanneer uw CI defect is.

Tot welke leeftijd kan ik een cochleair implantaat krijgen?

Een cochleair implantaat kan door mensen van alle leeftijden worden gebruikt. Er geldt geen maximum leeftijd voor de plaatsing van het CI. Omdat het CI-traject zeer intensief kan zijn, is het mogelijk dat een ouderenspecialist (geriater) onderdeel uitmaakt van de vooronderzoeken. Deze specialist kan beoordelen of u nog in staat bent om nieuwe dingen te leren en het CI-traject aankan.

Wat kan ik van een cochleair implantaat verwachten?

Wanneer u een cochleair implantaat krijgt moet u opnieuw leren om de geluiden te onderscheiden. Uit 'de brei' van geluid moeten uw hersenen weer de geluiden los onderscheiden.

Waarvan is het resultaat afhankelijk?

Omdat iedere CI-gebruiker uniek is, kan niemand precies voorspellen wat het effect zal zijn. Het resultaat van het cochleair implantaat hangt af van verschillende factoren.

  • Denk aan medische factoren, zoals de conditie van de hoorzenuw en de oorzaak van uw doofheid. Wanneer u bijvoorbeeld voor een langere tijd een hoortoestel draagt, is uw gehoorzenuw ook gestimuleerd gebleven. Dit geeft een grotere kans op succes.
    Andere voorbeelden zijn de leeftijd bij de implantatie, de duur van de doofheid en de mate van hoe men voorheen gehoord heeft.
  • Ook speelt de afstelling van het apparaat een grote rol. Wanneer u net uw cochleair implantaat heeft, herkent u waarschijnlijk niet zoveel geluiden. Dit verandert wanneer de instellingen worden opgebouwd.
  • En niet onbelangrijk: de individuele inzet. Hoewel de medische factoren een grote stempel drukken op het resultaat, kunt u door uw inzet veel invloeden beperken. Wanneer u een CI heeft, worden uw hersenen steeds meer getraind als u het luisteren oefent. Ook revalidatie na de ingreep en ondersteuning van de familie zijn belangrijke factoren om zo goed mogelijk te functioneren.

Klinkt het geluid van een CI hetzelfde dan van een gehoorapparaat?

Image

Het geluid van een cochleair implantaat klinkt anders dan het geluid van een gehoorapparaat. Dit komt omdat de meeste mensen voor de plaatsing van het CI maar een zeer beperkt gehoor hadden in de hoge tonen. Hun hoortoestel kon dit niet hoorbaar maken. Met een cochleair implantaat zijn alle toonhoogtes weer hoorbaar, met uitzondering van de zeer lage tonen. Met een cochleair implantaat kunt u geluiden waarnemen. Hoeveel u kunt verstaan, verschilt per persoon.

Overigens is een CI geen hoortoestel. Een hoortoestel versterkt het geluid. Een cochleair implantaat overbrugt het beschadigde gedeelte van het binnenoor.

Hoe werkt een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat helpt wanneer u ernstig gehoorverlies heeft. Ernstig gehoorverlies treedt op als de kleine haarcellen in uw slakkenhuis (cochlea) te ernstig beschadigd zijn geraakt of niet aanwezig zijn. Als dit gebeurt, kan zelfs geluid dat versterkt wordt door een hoortoestel niet goed naar uw hersenen gestuurd worden.

Een CI bestaat uit inwendig deel (de implantaat) en een uitwendig deel (de spraakprocessor). De processor en zendspoel vangen omgevingsgeluid, spraak en muziek op. Ze verwerken deze geluiden zodat ze via de huid naar het implantaat gestuurd kunnen worden. Het implantaat geeft vervolgens deze signalen door aan de gehoorzenuw, zodat ze naar de hersenen worden doorgegeven en worden waargenomen als geluid
Het volledige proces - van het opvangen van het geluid tot de verwerking in uw hersenen - gebeurt zo snel dat het geluid precies wordt waargenomen op het moment dat het zich voordoet.

Wat zijn de gevolgen van een cochleair implantaat?

Wanneer u een cochleair implantaat laat plaatsen, zijn er meer gevolgen dan enkel het beter waarnemen van geluid. Het is daarom goed om na te denken over de gevolgen wanneer u overweegt of een cochleair implantaat iets voor u is.

  • Een cochleair implantaat is een definitieve keuze. Wanneer u een CI heeft, vergroeien de elektroden met het weefsel in het slakkenhuis. Het is daarom meestal niet mogelijk om terug te gaan naar het klassieke hoortoestel.
  • Wanneer u last heeft van (ernstige) slechthorendheid dan ben u gewend aan de stilte. Het kan dan moeilijk zijn om weer geconfronteerd te worden met een omgeving vol geluiden. De ervaring leert dat veel mensen het geluid in de beginfase niet aangenaam vinden. In de loop van de revalidatieperiode zal de instelling van het CI worden verfijnd. Natuurlijk heeft u ook de tijd nodig om de geluiden opnieuw te herkennen en onderscheiden. Er worden door een CI gebieden in uw hersenen geactiveerd die eerder slapende waren. Gun uzelf de tijd om weer opnieuw te leren horen.
  • Het is voor u wennen, maar ook voor uw omgeving. Uw partner en (klein)kinderen zijn gewend aan uw slechthorendheid of doofheid. Dat vraagt om verandering in gedrag en rol, voor uzelf en van uw omgeving.

Moet ik opnieuw geopereerd worden zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn?

De techniek zit niet stil en er zijn volop ontwikkelingen. Gelukkig is een nieuwe chirurgische ingreep niet nodig. Een CI bestaat uit twee delen: een externe audioprocessor en een intern implantaat. Het implantaat is zo ontwikkeld dat het ongeveer 25 jaar mee kan gaan. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, kan de software van de uitwendige audioprocessor worden aangepast.

Heeft u een vraag over het CI?