Gehoorschade voorkomen

Rudi Struijk geeft tips om gehoorschade door vuurwerk te voorkomen

Gehoorschade vuurwerk

Vuurwerk is voor veel Nederlanders de manier om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Hoewel vuurwerk erg mooi kan zijn geeft het ook veel overlast en kan het zelf blijvende gehoorschade opleveren.

In de afgelopen jaren zijn de regels rondom vuurwerk verscherpt. Zo mag er alleen nog nog maar op 31 december van 18:00 uur tot 02:00 ‘s nachts sier- en knalvuurwerk worden afgestoken. Ook kunnen gemeenten vuurwerk verbieden bij kinderboerderijen of ziekenhuizen.

Veel gehoorschade rond de jaarwisseling

Ondanks de aanscherpte regels, vallen er rond de jaarwisseling veel vuurwerkslachtoffers.
Het betreft letsel aan handen en ogen, maar de knallen kunnen ook de oren beschadigen. Door een harde knal kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. Dit wordt tinnitus genoemd. Volgens milieucentraal lopen naar schatting elk jaar 800 tot ruim 1.600 mensen blijvende gehoorschade op.

Legaal vuurwerk mag sinds 2006 in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Vergelijk dit eens met het geluidsniveau van een rockconcert (110db) of een laag overvliegend vliegtuig (120 dB) en dan is het gevaar duidelijk.

Rudi’s tips om gehoorbeschadiging te voorkomen

  • Als u zelf vuurwerk afsteekt of als u vlakbij staat, krijgen de oren het zwaar te verduren. Volg de instructies op het vuurwerk en blijf op veilige afstand.
  • Koop alleen vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel. De winkels hebben een vergunning en verkopen uitsluitend vuurwerk dat voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Gebruik gehoorbescherming die gebruik maakt van een filter. U koopt deze in onze webshop of in een van onze winkels.
  • Denk ook aan uw ogen en draag bij het afsteken én toekijken een vuurwerkbril.

Toch gehoorbeschadiging?

Heeft u na de jaarwisseling last van een piep of ruis en daar deze na enkele dagen niet vanzelf weg? Dan is er een kans dat u gehoorschade door vuurwerk hebt opgelopen. Neem dan contact op met uw huisarts.

Ik wens u een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond jaar toe!

Rudi Struijk