Delen

Zelf je gehoor testen met je AirPods – wat kun je ermee?

Herken je dit? Je moet de TV steeds iets harder zetten, of je vraagt vaker aan mensen om iets te herhalen. Misschien vraag je je af of je gehoor achteruit gaat, maar vind je de stap naar een audicien nog wat groot. Dan is er nu interessant nieuws: met de nieuwe AirPods Pro 2 kun je zelf een gehoortest doen. Maar wat kun je hier nu echt mee? Rudi Struijk, eigenaar van Struijk Audiciens, deelt zijn professionele kijk op deze nieuwe ontwikkeling.

“Als audicien volg ik de technologische ontwikkelingen op de voet,” vertelt Rudi. “Deze nieuwe functie van Apple vind ik een interessante stap vooruit. Het kan mensen helpen om bewuster met hun gehoor om te gaan. Maar het is wel belangrijk om te weten wat je er wel en niet van kunt verwachten.” In dit blog legt Rudi uit hoe de test werkt, wat de mogelijkheden én beperkingen zijn, en wanneer het toch verstandig is om naar een audicien te gaan.

Hoe werkt een hoortest met AirPods?

Apple heeft de AirPods Pro 2 uitgerust met een ingebouwde gehoortestfunctie. In ongeveer vijf minuten krijg je een beeld van je gehoor, gewoon vanuit je luie stoel. Het werkt verrassend eenvoudig:

  1. Plaats de AirPods in je oren en verbind ze met je iPhone of iPad. Open daarna ‘Instellingen’ en selecteer jouw AirPods. Je kunt de gehoortest ook starten via de Gezondheid-app. De oordopjes sluiten je gehoorgang af en zijn voorzien van actieve ruisonderdrukking, wat zorgt voor de juiste omstandigheden om je gehoor te testen.
  2. Je zoekt een rustige plek op. Het systeem controleert automatisch of je AirPods goed zitten en of er weinig omgevingsgeluid is.
  3. Je luistert naar verschillende tonen. Je hoort een reeks tonen op verschillende toonhoogtes (frequenties). Bij elke toon geef je met een tikje op het scherm aan of je deze hoort. De test is gebaseerd op wetenschappelijk ontwikkelde zuivere-toonaudiometrie.
  4. Je krijgt direct je resultaten te zien. Na afloop krijg je een persoonlijk profiel te zien met duidelijke resultaten en inzichten in je gehoor. Als je weinig tot geen gehoorverlies hebt, maar bepaalde frequenties beter wilt horen, kun je de instellingen van Media-assistentie aanpassen voor een betere geluidsweergave tijdens telefoongesprekken en het afspelen van media.

Het mooie is: als de test aantoont dat je bepaalde frequenties minder goed hoort, kun je de geluidsinstellingen van je AirPods direct aanpassen. Zo kun je gesprekken en muziek weer beter horen. Meer over het gebruiken van je AirPods als hoortoestel? Lees ons blog! 

Wanneer kan deze test je helpen?

De AirPods-gehoortest kan een uitkomst zijn als je het gevoel hebt dat je gehoor misschien wat achteruit gaat, maar je nog niet zeker weet of een bezoek aan de audicien nodig is. Veel mensen merken subtiele veranderingen in hun gehoor en willen graag weten of hun vermoedens kloppen. Met deze test kun je op een laagdrempelige manier ontdekken of bepaalde frequenties voor jou lastiger zijn geworden.

Ook is het een handige manier om je gehoor in de loop van de tijd in de gaten te houden – je kunt de test bijvoorbeeld elk half jaar herhalen om te zien of er veranderingen zijn. Dit is vooral waardevol voor mensen die de stap naar professionele hoorzorg nog wat spannend vinden. De test geeft je eerste inzichten in je gehoor, vanuit je eigen vertrouwde omgeving, op een moment dat het jou uitkomt.

Wat zijn de beperkingen van hoortesten met je AirPods?  

“Het is belangrijk om te beseffen wat deze test wel en niet kan,” legt Rudi uit. “De gehoortest is vooral indicatief en niet diagnostisch. Dit betekent dat de test een algemeen beeld geeft van je gehoor, maar niet de precisie biedt van een professionele hoortest. Voor een grondige analyse en een volledige diagnose is gespecialiseerde apparatuur nodig.”

Daarnaast is deze functie niet geschikt voor mensen met complex gehoorverlies. Bij ernstigere of complexe problemen, zoals asymmetrisch gehoorverlies of tinnitus, biedt de technologie onvoldoende ondersteuning. In zulke gevallen is maatwerk vereist, iets wat alleen een audicien kan bieden.

“Waar de technologie van AirPods stopt, gaat de audicien verder.” Rudi Struijk

Wanneer ga je wél naar de audicien?

“Waar de technologie van AirPods stopt, gaat de audicien verder,” vertelt Rudi. “Bij een professionele hoortest kijken we niet alleen naar de cijfers, maar ook naar jouw persoonlijke ervaringen. Wat vind je lastig in het dagelijks leven? Welke geluiden mis je het meest? Die persoonlijke aanpak is essentieel voor een oplossing die echt bij je past.”

Het is tijd voor deze professionele hoorzorg als je dagelijks hinder ondervindt van je gehoor. Bijvoorbeeld wanneer je de TV vaak harder moet zetten of delen van gesprekken mist. Ook bij specifieke klachten, zoals duidelijk slechter horen aan één oor of last van oorsuizen (tinnitus), is het verstandig om een audicien te raadplegen.

Overweeg een bezoek aan de audicien als je een of meer van deze signalen herkent:

  • Je dagelijkse leven wordt beïnvloed doordat:
    • Je de TV steeds harder moet zetten.
    • Je regelmatig delen van gesprekken mist.
    • Zachte geluiden aan je voorbijgaan.
  • Je specifieke klachten hebt, zoals:
    • Duidelijk verschil in gehoor tussen je linker- en rechteroor.
    • Last van oorsuizen (tinnitus).
    • Moeite met het verstaan van spraak in drukte.

En merk je dat de aangepaste instellingen van je AirPods niet meer voldoende helpen? Ook dat is een duidelijk signaal dat het tijd is voor professioneel advies.

Wil je weten hoe het echt met je gehoor gaat?

“De gehoortest met AirPods Pro 2 is een mooie eerste stap,” concludeert Rudi. “Als audicien ben ik blij met elke ontwikkeling die mensen helpt om bewuster met hun gehoor om te gaan. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat het een aanvulling is op, geen vervanging van professionele hoorzorg.”

Bij twijfel is het altijd verstandig om een afspraak te maken bij een audicien. Een professionele hoortest is uitgebreider, nauwkeuriger en geeft een compleet beeld van je gehoor. Bovendien kan een audicien je persoonlijk adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.

Want uiteindelijk is het doel hetzelfde: zorgen dat je weer optimaal kunt horen en genieten van alle geluiden om je heen.

Bij Struijk Audiciens staan we altijd klaar om je te helpen met eerlijk en deskundig advies. Of je nu vragen hebt over traditionele hoortoestellen, gehoorverlies, of gewoon wat meer informatie wilt, wij denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of een gratis hoortest!