Hoorproblemen

Wat is horen

Het klinkt als een basale vraag, maar is horen nu eigenlijk? Kort gezegd is horen het waarnemen van geluid. Hierbij denkt u misschien al snel aan pratende mensen of muziekstukken, maar er zijn nog veel meer soorten geluiden. Denkt u ook eens aan geluiden die als signaalfunctie dienen voor gevaar. Uw oren zijn er om al deze geluiden waar te nemen.

Hoe werkt het oor?

Uw oren zijn de hele dag door aan het werk. Vaak zelfs zonder dat u het in de gaten heeft. Wat uw oren doen, is luchtdrukverschillen waarnemen. De verschillen worden in het oor via uw trommelvlies en de gehoorbeenketen naar het slakkenhuis getransporteerd.

Uw slakkenhuis zet de trillingen om in signalen. Deze gaan via de gehoorzenuw naar de hersenen. De hersenen hebben vervolgens de taak om deze signalen te vertalen naar iets dat u kunt herkennen als bijvoorbeeld spraak of muziekstukken. Wanneer onze oren goed werken, kunnen we zorgeloos genieten van mooie geluiden maar ook gevaren onderscheiden. Toch kunnen er in dit ingewikkelde proces een hoop verstoringen optreden. Meer informatie over de werking van het oor kunt u vinden bij “anatomie van het oor”.

Hoorproblemen

Doordat gehoor een ingewikkeld proces is, zijn er ook veel verschillende punten waar het mis kan gaan. Hoort u slecht(er)? Dan is het belangrijkste om erachter te komen waar het probleem zich bevindt. We zullen u wat meer vertellen over de verschillende delen van het oor, zodat u meer inzicht krijgt in de werking van uw gehoorsysteem. Heeft u hier nog vragen over? Lees dan meer over hoorproblemen op onze website. U kunt ook terecht bij uw Struijk audicien. Deze vertelt u er graag meer over.

Afspraak maken