Diagnose

Wij zijn er voor u om al uw vragen te beantwoorden die u heeft over uw gehoorverlies. Zo kan het zijn dat u een diagnose heeft gekregen van een KNO arts of een AC en dat u hier vragen heeft. U bent altijd van harte welkom in één van onze vestigingen. We zullen voor u vast veelvoorkomende problemen benoemen.

Aangeboren slechthorendheid

Ongeveer 1 op de 1000 baby’s wordt doof geboren. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld zuurstoftekort tijdens de geboorte, maar het kan ook genetisch bepaald zijn.

Lawaaislechthorendheid

Iedereen waarschuwt al van jongs af aan voor een teveel aan lawaai en dat is niet voor niets. Jongeren luisteren naar harde muziekgeluiden en werklui krijgen te maken met lawaaierige machines. Een teveel hiervan kan ervoor zorgen dat u slechthorend wordt. Voorkomen is beter dan genezen, en dus kunt u bij Struijk Audiciens terecht voor gehoorbescherming. Voor iedereen is er de perfecte bescherming.

Dankzij de Erasmus Universiteit weten we nu dat liedjes luisteren met oordopjes het best op maximaal 60% gedaan kan worden, en met een koptelefoon op maximaal 70%.

Ouderdomsslechthorendheid

Naarmate men ouder wordt, gaat het gehoor achteruit. Merkt u dat u de televisie minder goed hoort of dat u sommige gesprekken niet meer kunt volgen? Kom dan eens langs bij de Struijk Audiciens en laat u gehoor testen. Wij hebben de meest geavanceerde hoorapparaten en andere hulpmiddelen om u weer vooruit te helpen.

Plotselinge slechthorendheid

Als u altijd goed kon horen, maar opeens een stuk minder, dan kunt u te maken hebben met plotselinge slechthorendheid (sudden deafness). Wij zullen u altijd aanraden om hiervoor langs een KNO arts te gaan, omdat die een juiste diagnose kan stellen. Vaak kunt u namelijk uw gehoor (gedeeltelijk) terug krijgen. Zo niet, dan biedt Struijk Audicien u tal van oplossingen.

Ziekten of andere oorzaken

Er zijn ziektes die slechthorendheid kunnen veroorzaken. Om u hier een beeld van te geven, volgt nu een uitleg over de meest voorkomende.

Brughoektumor

In de schedel bevindt zich de brughoek en hierop kan een gezwel ontstaan. Dit is een brughoektumor. Aan de schedelbasis, tussen de pons of brug en de kleine hersenen zijn er een linker- en een rechterbrughoek. Ook lopen hier zenuwen.

De meest voorkomende brughoektumor gaat uit van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus acusticus) die ontspringt uit de pons en die loopt naar de opening in het rotsbeen, de zogenaamde inwendige gehoorgang. Daar komt hij samen te liggen met de zevende hersenzenuw of nervus facialis (die de gelaatsspieren aanstuurt).

Het gezwel dat hier ontstaat is bijna altijd goedaardig, maar het kan wel gevolgen hebben voor uw gehoor. Hoe u hier het beste mee om kunt gaan en wat voor u de ideale behandelmethode is, wordt vastgesteld door de KNO-arts. Audiciens kunnen u daarna helpen een passende oplossing te vinden.

Bron & meer informatie: (www.brughoektumor.nl)

Hyperacusis

Hyperacusis is een Grieks woord dat letterlijk ‘ik hoor teveel’ betekent. In de praktijk betekent het dat geluiden opeens pijn doen aan uw oren, die eerst normaal voor u waren. Denk hierbij aan het tikken van lepeltjes in een koffiekopje, hakken op een harde vloer of een wc die wordt doorgetrokken. Deze geluiden bezorgen u oor- of hoofdpijn.

Wanneer u last heeft van hyperacusis, bent u eigenlijk uw dynamisch bereik verloren. Dat klinkt wat onduidelijk, maar concreet betekent het dat oren wisselende geluiden niet meer goed kunnen verwerken. Daardoor komen geluiden te hard of te scherp binnen. Dat is de reden dat u pijn ervaart.

Er zijn verschillende oorzaken die hyperacusis tot gevolg kunnen hebben, maar een hoortoestel van uw Struijk Audiciens kan in veel gevallen zorgen dat u weer comfortabel kunt leven. De geluiden kunnen worden verzacht, waardoor u beter hoort en minder pijn ervaart. Dat is prettig voor iedereen met hyperacusis.

Herkent u deze klachten? Ga dan eens langs een KNO-arts of audiologisch centrum. Zij kunnen u doorverwijzen naar Struijk Audiciens.

Otosclerose

Het middenoor bevat gehoorbeentjes, namelijk de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Die laatste is overwoekert door botgroei, wanneer u last hebt van otosclerose. U zult merken dat geluid niet meer goed wordt doorgegeven, waardoor u minder hoort. Ook kan het slakkenhuis aangetast zijn. Otosclerose komt vrijwel alleen voor bij blanke personen en dan voornamelijk bij vrouwen.

In het geval van otosclerose, is de KNO-arts er om te bepalen wat u het best kunt doen. Opereren kan een optie zijn, maar vaak kan een hoortoestel ook helpen. Daar kan Struijk Audiciens u in adviseren.

Tinnitus

Kent u dat, een pieptoon horen in uw oor? Vaak verdwijnt die na een paar seconden, maar niet bij iedereen. Sommige mensen horen constant in een bepaalde mate gezoem, gerinkel en gefluit in hun oren. Dit wordt Tinnitus genoemd.

Een vaste oorzaak voor Tinnitus is er niet, maar het veroorzaakt vaak wel slechthorendheid. Jongeren hebben er tegenwoordig steeds meer last van, doordat zij regelmatig worden blootgesteld aan harde muziek. Ze gaan naar concerten of festivals en de pieptoon verdwijnt niet meer uit hun oren. In het ergste geval gaat die nooit meer weg.

Uw Struijk Audiciens raden dan ook alle jongeren, maar ook ouderen, aan om gehoorbescherming te dragen als ze worden blootgesteld aan harde muziek. Laat u adviseren over de mogelijkheden of kijk eens bij Gehoorbescherming voor meer informatie.

Ziekte van ménière

In het binnenoor bevindt zich het slakkenhuis, en die bestaat weer uit verschillende afdelingen. Elke afdeling is gevuld met een vloeistof. Zo ook de middelste afdeling en het evenwichtsorgaan, die bevatten namelijk endolymfe. Wanneer u last hebt van de ziekte van ménière, dan wordt er teveel van deze vloeistof aangemaakt in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. Dat vergroot de druk en het zorgt ervoor dat u duizelig en slechthorend kunt worden. Ook kan het gepaard gaan met aanvallen en oorsuizen.

De ziekte van ménière is niet te genezen, maar u kunt wel goed leren leven met de aanvallen. Voor de slechthorendheid bieden Struijk Struijk Audiciens u een passende oplossing in de vorm van een hoortoestel. Dit zorgt ervoor dat ook u zorgeloos kunt leven en dat u weer kunt genieten van muziek of de natuur. Kom eens langs en laat u adviseren over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.

Contactformulier