Delen

Gehoorbescherming blijft belangrijk 

Vorig jaar werd bekend dat de Gezondheidsraad pleit voor een verlaging van het maximaal geluidsniveau van versterkte muziek naar 100 decibel. De norm was voorheen 103 decibel. Dit advies is conform de richtlijn van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Maar maakt die 3 decibel nu echt het verschil? En waarom is het zo belangrijk dat er aandacht blijft voor gehoorbescherming?

Gehoorschade bij jongeren

Gehoorschade bij jongeren is een wereldwijd gezondheidsprobleem, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend. 54% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar loopt risico op gehoorschade. Dat gebeurt vaak ongemerkt en komt bijvoorbeeld door harde muziek in horeca of concertzalen, maar ook door het luisteren van harde muziek via hoofdtelefoons of oortjes. 

Gehoorschade die kan ontstaan is bijvoorbeeld tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen. Daarbij hoor je geluiden die er niet zijn. Dat kunnen piep- of fluittonen zijn, maar ook suizen, brommen of bonken. Tinnitus is een serieus probleem waar mensen in hun dagelijks leven veel hinder van ervaren. Ook zorgt blootstelling aan te harde geluiden voor vermindering van het gehoor. Gehoorschade kan ook zorgen voor hyperacusis, een abnormale gevoeligheid voor dagelijkse, normale geluiden.

Van 103 naar 100 decibel

Als je het zo leest, lijkt het maar een klein verschil, die 3 decibel. Verwaarloosbaar? Nee, zeker niet. Hoe meer decibel, hoe harder het geluid. Drie decibel meer betekent twee keer zoveel geluid. De voorgestelde verlaging van het maximale geluidsniveau zal dan ook echt een verschil maken.

Gehoorbescherming blijft nodig

Fijn, denk je nu misschien. Dan kan ik weer zonder oordoppen naar dat concert of naar die club. Toch doe je er goed aan om gehoorbescherming te (blijven) gebruiken. Hoge geluidsniveaus blijven namelijk schadelijk en die schade bouwt zich op. Dat betekent dat je na eenmalige blootstelling aan te hard geluid misschien nog geen gehoorschade oploopt, maar wél als dat vaker gebeurt. Het is een stapeleffect en dat is precies het verraderlijke ervan; je hebt het niet direct in de gaten. Ben je dus regelmatig op plekken met harde geluidsniveaus? Bescherm je gehoor, je moet er je hele leven nog mee doen! 

Gehoorbescherming bestaat in verschillende varianten. Zo zijn oordopjes voor eenmalig gebruik (de bekende schuimrubberen oordoppen), maar ook speciale muziek-oordoppen die ervoor zorgen dat je optimaal kunt blijven genieten van muziek, terwijl je toch je gehoor beschermt. Je kunt standaard oordoppen gebruiken of deze op maat laten maken

Wil je meer weten? Je leest hier verder over gehoorbescherming en gehoorschade. Ons assortiment gehoorbescherming vind je in onze webshop. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag! Neem gerust contact met ons op.