Delen

Batterijen vervangen gehoorapparaat

De batterij van uw gehoorapparaat gaan voor een bepaalde tijd mee. Om goed te blijven horen, moet u op bepaalde momenten de batterijen vervangen. 

Batterijen vervangen

Hoe vervang ik de batterijen van mijn hoortoestel?

Zijn de batterijen van uw gehoorapparaat leeg? Dat is geen probleem. U kunt zelf de batterijen eenvoudig vervangen.

Stappenplan voor het vervangen van uw batterijen

1. Aan de onderkant van uw hoortoestel voelt en ziet u een lipje of richeltje. Met behulp van uw nagel kunt u de batterijlade openen. Wanneer u de lade volledig heeft geopend, ziet u de lege batterij. Deze kunt u met uw vingers aanraken.

2. Pak de batterij uit de lade of verwijder de batterij door uw hoortoestel om te keren.

3. Haal een nieuwe batterij uit de verpakking en verwijder de plakstrip.
Tip: wij adviseren om ongeveer twee minuten te wachten met het plaatsen van de nieuwe batterij. Wanneer u het stickertje verwijdert, komt er namelijk zuurstof bij de batterij. Door de zuurstof wordt de nieuwe batterij geactiveerd. Zodra de beschermde plakstip is verwijderd, begint de batterij zich te ontladen.

4. Na twee minuten kunt u de nieuwe batterij plaatsen. Leg deze met de platte kant naar boven in de batterijlade.

5. Vervolgens kunt u de batterijlade sluiten door het klepje vast te klikken. Op deze manier is uw hoortoestel weer klaar voor gebruik.

Om u te helpen, legt Rudi Struijk in onderstaande instructievideo’s uit hoe u een batterij kunt vervangen voor een Phonak, Widex en Oticon gehoorapparaat.

Phonak

Widex

Oticon

Hoelang gaat een batterij mee?

De batterijen voor uw gehoorapparaat zijn klein en hebben daarom minder capaciteit. Ook wordt een hoorbatterij ook dagelijks en intensief gebruik.

Type batterijen

Zoals u zich voor kunt stellen, heeft elk type gehoortoestel een ander type batterij nodig. Deze batterijen zijn onder te vertellen in vier typen:
Type 10: 3- 5 dagen
Type 312: circa 7 dagen
Type 13: circa 14 dagen
Type 675: circa 2,5 – 3 weken.

Invloeden op levensduur

Daarnaast hangt de levensduur van uw batterij ook af hoeveel u uw hoortoestel draagt en het verbruik van uw toestel. Ook de weersomstandigheden hebben invloed op de levensduur: door extreme warmte of kou kunt u korter gebruik maken van de batterij.
Overigens gaan de batterijen niet langer mee als u de plakstrip weer terug plaatst. De batterij wordt juist geactiveerd door het verwijderen van de strip. Het heeft dus geen zin om daarna de sticker er weer op te plakken.

Hoe weet ik zeker dat de batterij leeg is?

Veel hoortoestellen geven via een pieptoon aan dat de batterijen bijna leeg zijn. Wij raden u aan om na deze melding de batterijen zo snel mogelijk te vervangen. Zodra de batterijen leeg zijn, hoort u een geluidsignaal.

Batterij nog vol?

Twijfelt u of uw batterij nog werkt? U kunt zelf onderzoeken of de batterij nog vol is. Zet uw gehoorapparaat aan en vorm met uw handen een kommetje om het toestel. Hoort een een pieptoon of fluit uw apparaat? Dan werkt uw hoorbatterij nog.

Waar koop ik goede batterijen?

U kunt zowel on- als offline batterijen aanschaffen. Voor de aankoop van batterijen voor hoortoestellen adviseert Struijk Audiciens Rayovac batterijen. Deze batterijen zijn van sterke kwaliteit en gaan langer mee dan diverse andere batterijmerken. U kunt deze batterijen via onze webshop aanschaffen of in één van onze vestigingen.

Tips voor uw hoorbatterijen

  • U kunt uw hoorbatterijen het beste bewaren bij een normale kamertemperatuur. Bewaar daarom uw batterijen niet in de koelkast.
  • Wanneer u de batterijen van uw gehoorapparaat wilt vervangen, is het verstandig om eerst uw handen goed te wassen. Vet en vuil op de batterij kunnen namelijk uw hoortoestel beschadigen.
  • Wanneer u uw hoortoestel niet draagt – bijvoorbeeld ‘s nachts – is het verstandig om uw toestel uit te zetten en de batterijlade te openen. Op deze manier kan het vocht ontsnappen en voorkomt u corrosie.
  • Uw hoortoestel geeft een geluidssignaal zodra de batterijen (bijna) leeg zijn. Negeer dit signaal niet en vervang de batterij snel. Een volledig ontladen batterij kan namelijk opzwellen. Het is dan lastig om deze te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat u altijd reserve batterijen meeneemt. Ook wanneer u op vakantie gaat. Door de warmte of kou op uw vakantiebestemming hebben uw hoorbatterijen een minder lange levensduur. Op sommige bestemmingen is het lastig om aan de juiste hoorbatterijen te komen. Neem daarom altijd een reservepaar mee.